Gå til sidens hovedinnhold

65-åring sendt barbeint til tom leilighet

Skrevet ut fra sykehuset og sendt med drosje hjem til tom leilighet.

(Glåmdalen): Fredag kom 65-årige Svein – vi kaller ham det her – i drosje til boligblokka som huser mange rusavhengige i Kongsvinger sentrum. På beina hadde han blå plastsokker fra Kongsvinger sjukehus, i hendene et «pusteapparat» (inhalatorapparat), noen medisiner, samt en nøkkel og fersk husleiekontrakt fra Kongsvinger boligstiftelse. Leiligheten var tom for møbler, skapdørene sto på gulvet, og første natta tilbrakte han på en enkel trestol som en nabo bar opp til ham.

Medmenneskelighet
I løpet av helga spredte historien seg i blokka, og andre rusmisbrukere viste rørende medmenneskelighet og samhold. Dermed ble det båret opp en toseters sofa og et salongbord som var blitt stuet bort fra en annen leilighet. En beboer kom med sovepose og et par sko, en annen med sokker og en radio. Dopapir og litt mat ble det også i løpet av helga.

- Folk her har vært så snille. Her skal jeg få det bra bare jeg får på plass tingene mine, sier Svein stille, men legger så til:

- Man skulle tro at noen har sett feil på kalenderen. Det er tross alt 2012.

Nå håper han å få hjelp til å få hentet møbler og få på plass spisebestikk og annet kjøkkenutstyr.

Bodd i campinghytte
Svein var tidligere forretningsdrivende, men spesielt etter at han ble enkemann, er det blitt mye alkohol, noe som har preget livet hans. Han har samtidig følt et visst ansvar for sin sønn.

- De siste månedene har jeg bodd i ei campinghytte på Sjøstrand camping ved Sigernessjøen, til 500 kroner døgnet. Dette var et lite krypinn med ei kokeplate, og med do og dusj i et annet bygg. Siden jeg har pådratt meg kols og har pustebesvær, har det vært problematisk å gå til og fra bussen på riksvei 2. Sønnen min har derfor handlet inn mat, men nå har vi måttet flytte derfra etter at NAV sa opp avtalen ved utgangen av juli, og jeg er blitt tildelt leilighet i denne blokka, forteller Leif og tror det skal gå bra selv om han med kolsplagene helst ville sluppet å gå trappene opp i 3. etasje.

Reagerer sterkt
Han sier at han tilbrakte til sammen tre dager på sykehuset og var innom to leger før han ble utskrevet og sendt derfra i drosje – med plastsokker på beina etter at skoene hans var blitt borte underveis. Først bar det til boligstiftelsen i sentrum syd, deretter med ny drosje til blokka med leiligheten han er tildelt. Husleia der er snaut 3300 kroner i måneden, pluss strøm.

- Han har ikke fått noen som helst oppfølging her. Dette henger ikke på greip, og etter min mening har det sviktet totalt, hevder Sverre Kongsrud (70), som i mange år har fungert som vaktmester med varmt hjerte i denne blokka.

- Slikt går ikke an. Jeg synes så synd på Svein, sier Jonny Kåstad, en annen behjelpelig beboer i denne blokka.

Fikk ikke tak i NAV
- Pasienten ble hos oss ett ekstra døgn fordi hans saks-behandler i NAV hadde stengt telefonen.

Dette opplyser direktøren ved Kongsvinger sjukehus, Dagny Sjaatil.

«Svein» var gitt relevant behandling og var utskrivingsklar torsdag i forrige uke, men sykehuset kom da ikke i kontakt med rett person i NAV. Dermed fikk 65-åringen bli på sykehuset til fredag selv om han var ferdigbehandlet.

- Vi ser ikke at vi kunne gjort ting annerledes, konkluderer Sjaatil.

Kongsvinger boligstiftelse fikk noen dager tidligere tilsendt et inntaksvedtak fra NAV, og der «Svein» var tildelt leilighet i ei boligblokk i byen. Fredag kom så 65-åringen direkte fra sykehuset, skrev under husleiekontrakt og hentet husnøkkel.

- Vi leier ut boliger etter skriftlige vedtak fra kommunen/NAV. Alle boliger er umøblert, og boligstiftelsen har ikke lenger brukte møbler å tilby leietakerne, opplyser daglig leder i boligstiftelsen, Geir Hagerud.

Han beklager at skapdørene ikke var hengt på plass i denne leiligheten, noe han trodde var gjort.

- Denne leiligheten skulle egentlig ikke vært klar for utleie igjen før 1. september, men her dreide det seg om et akuttvedtak.

Ifølge Hagerud ble han ikke informert på for-hånd om at «Svein» kom og hentet husnøkkelen fredag. Han synes det kan se ut som om 65-åringen har falt mellom flere stoler.

Leder for NAV Kongsvinger, Tom Østhagen, sier at i denne saken har kontakten mellom kommunen og boligstiftelsen vært i henhold til rutinene, det samme gjelder samhandlingen med sykehuset.

Les flere saker hos Glåmdalen her.

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut