RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

675.000 nordmenn har øresus

Sist oppdatert:
Støynivået i samfunnet øker, og stadig flere unge sliter med nedsatt hørsel og tinnitus.

(SIDE2): Det er flere grunner til at tinnitus er et økende problem blant nordmenn, opplyser informasjonsrådgiver Trym Helbostad ved Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).

- Støynivået i samfunnet øker, og folk bryr seg ikke så mye om å beskytte hørselen som de burde. Unge hører for eksempel på MP3-spiller når de er i byen, samtidig som de får mye støy fra trafikken rundt. I tillegg tenkes det ikke på å beskytte hørselen på konserter, sier Helbostad, og legger til:

- Det er blitt en holdningsgreie at unge ikke tenker på å beskytte hørselen.

Hører susing
Ifølge HLF har 600.000 nordmenn nedsatt hørsel, 200.000 bruker høreapparat, og ytterligere 200.000 av oss burde bruke det.

Videre viser det seg at 675.000 nordmenn har tinnitus av og til. For 50.00 er tinnitus så alvorlig at det går ut over livskvaliteten.

Tinnitus er den medisinske betegnelse for øresus, som er et nevrologisk fenomen knyttet til høresansen, hvor vedkommende som er rammet av symptomet oppfatter en lyd, uten at det foreligger noen ekstern lydkilde. Tinnitus oppstår fordi sansecellene i indre øre, som sender lyd til hjernen, har blitt forstyrret eller skadet slik at det oppstår en kontinuerlig lyd.

Lyden kan ha forskjellig karakter og intensitet, avhengig av årsaken.

Støyen kan være jevn, i andre tilfeller er den pulserende. Det vanlige er at tinnitus høres ut som susing, ringing, piping, dur eller summing og man har ofte kombinasjoner av lyder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vanlige årsaker
Noen vanlige årsaker til tinnitus er høy lyd på klubb, konsert eller diskotek. Tinnitus kan også oppstå ved ørebetennelse, forandringer i hørselen, hodeskade, stress, engstelse og bekymring. I tillegg nevnes alkohol, narkotika og enkelte legemidler som mulige årsaker til at øresusen kan oppstå.

- Nesten alle har en eller annen gang hatt kortere perioder med høye pipetoner. Det er også vanlig å ha tinnitus i et par-tre dager etter å ha vært utsatt for høy lyd etter for eksempel å ha vært på konsert, opplyses det på hjemmesiden til Hørselshemmedes Landsforbund Ungdom. Der påpekes det også at hvis du akkurat har fått tinnitus og det ikke blir borte, bør du oppsøke fastlegen og be om en henvisning til spesialist.

Ta forholdsregler
Helbostad sier til Side2 at ungdom skal ha det moro, men bør ta visse forholdsregler, fordi hvis du først har fått en hørselsskade så er det ikke noe å gjøre med det.

HLF anbefaler følgende forebygging: Hører du på MP3-spiller, så lytt på 60 prosent av volumet, maks i 60 minutter av gangen. Er du på konsert så ikke stå rett ved høyttalerne. Bruk ørepropper, og ta pauser.

Lever med tinnitus
Øyvind Neeraas er forfatter av boka «Stillhet - hva er det? Om å leve med tinnitus». Han fikk tinnitus i 1992, og klar beskjed fra legene om at det ikke var noe å gjøre med det.

- Det må du leve med til du dør, sa legen. Men det er ikke sant, det går an å mestre tinnitusen, sier Neeraas.

Følg med på våre helsesider her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere