*Nettavisen* Nyheter.

7 år og senil

Foto: (Shutterstock)

Mange hunder eldes raskt. Se hvordan du kan hjelpe.

28.10.08 12:51

GÅ RETT TIL VÅR NYE DYRESIDE

Aldringen er litt avhengig av rase. For små og mellomstore raser starter seniorfasen i livet cirka når hunden er sju år. De største rasene eldes enda raskere, og seniorfasen starter allerede ved femårs alderen. Hunder kan utvikle senil demens akkurat som mennesker, noen allerede ved sjuårs alderen.

Som hundeeier er det viktig å huske at grunnlaget for en frisk alderdom legges tidlig i livet. Det er flere viktige ting vi kan gjøre for å opprettholde god livskvalitet så lenge som mulig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det hunden spiser
Moderne forskning har gitt god informasjon om hva som skjer i hundeorganismen ved aldring. Dermed har det også vært mulig å tilpasse ernæringen og tilføre stoffer som gir hunden god livskvalitet, og i størst mulig grad bremser aldringen.

Riktige ernæringsstoffer kan motvirke demensutvikling og opprettholde hjernens kapasitet. De kan også motvirke slitasjeforandringer og skader på viktige organer i kroppen. Dermed får kjæledyret både mental og fysisk vitalitet og livsglede i alle livets faser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Johanne Eikeset

Blåbær
Bær, frukt og grønt forebygger sykdom. Det er særlig antocyanene, plantefargestoffene, som er ansvarlig for disse effektene.

Forsøk viser at blåbær har en spesielt gunstig effekt ved aldring. Stoffet de inneholder forhindrer friradikalskader i hjernen, beskytter blodkarene i hjernen og skrur på gener som fremmer impulsoverføring mellom hjernecellene.

Mer fra Dittdyr.no:

Disse kattene går tur med eieren

Kongenes hest

10 ting du ikke visste om dyr

Omega 3
Visse omega-3 fettsyrer er blant de viktigste byggesteinene i hjernen. Et høyt inntak av disse gir hjernen muligheten til å reparere skader. En annen type omega-3 regulerer gener som beskytter leddbrusken.

Ved å sørge for et høyt innhold av slike næringsstoffer i maten fra hunden er middelaldrende, legger vi et godt grunnlag for en sunn alderdom og bremsing av aldringsprosessene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.