7 opplevelser i Jaipur

Amber fort, som ligger noen kilometer utenfor byen, er et must for besøkende i Rajastan.

Amber fort, som ligger noen kilometer utenfor byen, er et must for besøkende i Rajastan. Foto: Kjersti Veel Krauss (Reiser & ferie)

Jaipur er Indias rosa dronning og her er noen tips til hva du bør få med deg.

11.09.12 14:05

HTML EMBED

Les stor reportasje fra Jaipur i Reiser & feries oktoberutgave. Kjøp Reiser & ferie digitalt eller på papir her

7 anbefalinger i Jaipur

Handle på gatemarkedene i Jaipur

Johari Bazaar er Jaipurs hovedmarket for smykker. Jaipur er kjent som Indias edelstenby, og her glitrer det i forseggjorte steiner.
Nehru Bazaar er populær blant lokale kvinner siden de spesialiserer seg på fargerike stoffer, kamelskinnsko og parfyme.
Handipura selger hovedsakelig drager.
Hawa Mahal byr på antikviteter, tekstiler, mote og skjønnhetsartikler samt lærvarer.

Delta på festival i Jaipur

Dragefestivalen holdes hvert år 14. januar. Da fylles luften av drager i alle farger, og det er om å gjøre å få sin egen til å overleve dagen uten å bli kuttet ned.
Elefantfestivalen holdes oftest dagen før Holi (Fargefestivalen), som faller på den siste fullmånedagen i månemåneden phalguna (februar/mars). Byen blir fylt av de majestetiske dyrene, dansere og musikere.
Gangaurfestivalen begynner dagen etter Holi, og er den viktigste festivalen i Rajasthan. Festivalen feirer giftemålet mellom gudene Parvati og Shiva.

Besøk Jantar Mantar i Jaipur

I årene mellom 1727 og 1734 bygget Maharajah Jai Singh II et veldig observatorium bestående av rundt tjue geometriske innretninger som kunne måle ulike astronomiske fenomener. Jantar Mantar, som observatoriet heter, står på UNESCOs verdensarvliste, og er en av de mest undervurderte attraksjonene i Jaipur.

Se Hawa Mahal i Jaipur

Det vakre rosa palasset Hawa Mahal er en del av den ytre muren rundt bypalasset, og ble bygget for kvinnene i kongefamilien. Her kunne de sitte ved ett av palassets 953 vinduer og se på livet i gatene uten å sette sitt eget liv i fare.

Nyt utsikten fra Iswari Minar Swarga Sal i Jaipur

Rundt Jaipurs gamleby går en seks meter høy bymur med syv porter. Ved Tripola-porten står minareten Iswari Minar Swarga Sal. Minareten ble bygget av Iswari, Jai Singhs sønn, som tok sitt eget liv da Maratha-armeen inntok byen. Du kan gå opp til toppen av tårnet å få en fantastisk utsikt over byen.

Besøk Amber fort i Jaipur

Amber fort er et av rajputenes virkelig store mesterverk. Det er bygget i rødlig sandstein og marmor. Med sine fantastiske palasser og templer klamrer fortet seg fast på en ujevn fjellkjede, elleve kilometer utenfor Jaipur by.

Se Bypalasset i Jaipur

Jaipur var den første planlagte byen i India, og i hjertet av byen ligger det vakre bypalasset. Palassets areal utgjør til sammen en syvendedel av byen.Palasset ble bygget i det 18. århundre, har et svimlende antall templer, småpalasser, bakgårder og hager og du kan bruke dagesvis på å få sett alt.

Fakta om Jaipur

Land: India
Folketall: ca 1,2 millioner (1,2 milliarder i India)
Valuta: 100 Rupi (INR) = 11,88 NOK
Telefon: +91

Turistinformasjon
> www.incredibleindia.org
> www.rajasthantourism.gov.in
> www.jaipurtravel.com

Slik kommer du til Jaipur

Det er ingen direkteflygninger til Jaipur fra Norge, men en rekke europeiske selskap som SAS , Turkish Airlines, KLM og (selvsagt) British Airways flyr til Delhi. Finnair tar deg korteste vei med mellomlanding i Helsinki, men de er ikke nødvendigvis billigst. Sjekk søkemotoren vår for å finne flighten som passer deg best.
Fra Delhi kan du fly et av Indias innlandsselskaper som Spicejet, Jet Airways eller Kingfisher Red. Du kan også gjøre reisen mer spennende og ekte indisk med å ta toget. India har et godt utbygd tognett og mange klasser slik at du kan reise så komfortabelt du vil.
Fly t/r New Dehli får du i dag for ca. 3800 kr og oppover, mens t/r Delhi–Jaipur koster ned i 500 kr.

Gode hoteller i Jaipur

Når du først er i kongesønnenes rike, burde du bo keiserlig. Jaipur har flere såkalte Heritage hoteller – hoteller i mer eller mindre historiske palasser.
Rambagh Palace er et luksushotell plassert i et ekte palass som har vært flere kongefamiliers hjem.
Umaid Mahal og Umaid Bhawan er begge bygget etter inspirasjon fra gamle palass og er flotte, men enklere 3-stjernes hotell.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.