RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

70 år og aldri laget middag

Hallvard Tøllefsen hadde aldri laget middag før kona dro på ferie til Malta med TV 2
Hallvard Tøllefsen hadde aldri laget middag før kona dro på ferie til Malta med TV 2 (TV 2)
Sist oppdatert:
Kona kom ikke lengre enn til Finnsnes før Hallvard hadde ødelagt den første kasserollen.

(SIDE2:) På Husøy har det tradisjonelt vært slik at mannfolka var fiskere og kvinnfolka tok seg av mann og barn.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Slik har det også vært for ekteparet Hallvard og Gerd Tøllefsen som har vært gift i 50 år, så når Hallvar plutselig måtte lage middag selv, gikk det ikke helt etter planen.

Det var i forbindelse med TV 2-serien «Da damene dro» at Gerd og resten av kvinnene på øya dro til Malta på ferie, mens mennene ble igjen hjemme for å ta seg av hus, unger og det som hører til.

Havnet i avisen
Det gikk som det kanskje måtte gå, første gangen Hallvard skulle prøve seg på kjøkkenet.

Den spreke 70-åringen tenkte å begynne ganske enkelt med grøt, og helte ingrediensene opp i kasserollen og satte på plata. So far, so good, men det Hallvard ikke tenkte på er at å røre i grøten er en ganske essensiell del av matlagingen og lukten av brent melk begynte kjapt å sive ut fra kjøkkenet.

- Jeg hadde bare kommet meg til Finnsnes før jeg fikk telefon om at han hadde svidd den første gryta, ler Gerd

- Historien havnet i avisen dagen etter, humrer hun.

Har lært av Ingrid Espelid
Ellers forteller Hallvard at det gikk mye i favorittmaten, pølser og pannekaker.

- Jeg har sett mye på Ingrid Espelid Hovig, og vet jo at det gjelder å bruke mye smør og fløte, forteller han lurt.

Vasking var heller ikke noe Hallvard hadde hatt så mye befatning med tidligere, og strengt tatt synes han egentlig at kona vasket altfor mye til vanlig.

- Jeg må innrømme at jeg ikke skjønte så mye av den vaskinga, så jeg jukset og fikk et av barnebarna mine til å fare over gulvene, avslører Hallvard.

Skjønte poenget med vasking
- Jeg har alltid trodd at det var noe forbanna tull med all denne vaskinga, men da jeg så i bøtta etter at hun var ferdig skjønte jeg jo at det trengtes, forteller 70-åringen og innrømmer at han nok gikk mye inne med sko mens kona var borte.

- Det var ingen som kunne kjefte på meg, ler han.

Da kona kom tilbake etter 10 dager i Syden hadde Hallvard faktisk fått dreisen på en del enkle retter, men paret innrømmer glatt at det kjapt gikk tilbake til gamle rutiner.

- Ja, det gikk fort tilbake til det gamle mønsteret, og vi er begge godt fornøyd med det, forteller Gerd som bestandig har middagen på bordet klokken 11.30.

- Det er da vi spiser middag, men hvis vi har gjester kaller vi det «varm lunsj», sånn at ikke skal synes vi er så rare, ler hun.

På havet om vinteren
Hun understreker at både hun og mannen er fra en «annen generasjon» der en slik fordeling av pliktene var helt vanlig. Dessuten var de fleste mennene fiskerier, og opptatt på havet store deler av vinteren.

- De rakk jo ikke hjem for å hjelpe til med barn og hus, og det var jo ikke en arbeidsfordeling jeg var uenig i. Det var jo bare sånn det var, forteller hun.

- Vi hadde fire gutter og jeg må nok innrømme at jeg aldri har vært på badet og vasket dem hvis de hadde bæsjet på deg eller noe sånt, sier Hallvard som allikevel så mye til barna i sommerhalvåret.

- Om sommeren er det jo landligg så da er alltid mannfolka flinke til å ta med seg ungene ut. De tar dem ned på kaia for å holde på med båtene og lære dem det praktiske arbeidet. På sommeren vil jeg nok si at barnestellet var sånn 50-50, forteller Gerd.

- Ungene her på Husøy er ikke redde for å bli skitne på hendene, og de fleste tjener jo godt med penger på å skjære tunge allerede fra 10-års alderen, sier hun.

Se «Da damene dro» på TV 2 i kveld, tirsdag, klokken 20.00

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere