Gå til sidens hovedinnhold

70 dyr døde av dødsbakterie

Det er påvist en rekke tilfeller av dyresjukdommen raslesjuke i en storfebesetning på Gran på Hadeland.

Siden slutten av august og fram til i dag har 65 dyr dødd av en bakterie som kan ha kommet fra gamle rundballer, skriver avisen Hadeland.

Besetningen på gården Vestre Gamkinn består av om lag 700 dyr.

- De første tilfellene ble registrert i slutten av august, og fram til 9. september er 65 storfe på gården døde, sier distriktsleder for Mattilsynet Hadeland og Ringerike, Astri Ham til Hadeland.

Raslesjuke smitter verken mellom dyr eller fra dyr til mennesker.

Det er satt i gang antibiotikabehandling og vaksinering av dyrene på gården. Det går fram i en pressemelding fra mattilsynet.

Årsaken til utbruddet er i følge Mattilsynet sannsynligvis gamle rundballer (fra 2009) som inneholder smittsomme bakterier. Dyrene på gården fikk dette fôret fram til 27. august i år.

- Sjukdommen er relativt sjelden og rammer som oftest enkeltdyr. I slike tilfeller blir det ikke iverksatt offentlige tiltak. I dette aktuelle tilfellet med mange døde dyr og uoversiktlig sjukdomssituasjon, har Mattilsynet pålagt dyreeier restriksjoner for å hindre spredning av smitte ut fra og innen besetningen, sier Astrid Ham, Mattilsynets distriktssjef for Hadeland og Ringerike.

Hun understreker at gardbrukeren har gjort det han kunne for å begrense sykdommen da han ble oppmerksom på situasjonen.

Mattilsynet ber alle dyreholdere om å være oppmerksomme på at grovfôr som er forurenset med jord kan være en smittekilde.

Om raslesjuke

Sjukdommen smitter verken mellom dyr eller fra dyr til mennesker.

Raslesjuke skyldes en bakterie (Clostridium chauvoei) som er naturlig forekommende i jord og som kan ligge i grovfôret som dyrene fores med. Bakterien tas opp i fordøyelsessystemet via fôr som er forurenset med infisert jord. Sår i slimhinner i fordøyelseskanalen kan føre bakteriene over i blodbanen og transportere dem til muskulaturen. Sjukdommen kan ikke smitte via luft.

Ofte ser en plutselige dødsfall uten forutgående symptomer. Typiske symptomer er innledningsvis halthet med smertefull hevelse i lårmuskulaturen og/eller andre muskelgrupper. Det er ikke klargjort hva som fører til at bakteriene begynner å formere seg slik at sjukdommen utløses.

Dyrene dør i løpet av et halvt til ett og et halvt døgn etter at de første symptomene oppstod.

Les flere saker i Hadeland

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken