Journalisten Jawed Ahmad ble skutt og drept av en ukjent gjerningsmann da han jobbet for kanadiske TV i Kandahar i det krigsherjede Afghanistan i mars i fjor. Drapet på Ahmad bidrar til å øke den dystre drapsstatistikken på journalister.

70 journalister ble drept på verdensbasis i 2009, noe som er det høyeste antall drap siden registreringen startet for 30 år siden, ifølge organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ).

150 journalister i fengsel
En massakre på Filippinene i 2007, der 31 journalister ble drept, sørget for den tidligere rekorden på 67 drap.

Rundt 150 journalister er for tiden fengslet, inkludert 60 i Iran. CJP hevder journalister har så å si blitt kriminalisert av det iranske regimet. Men fortsatt er Kina det verste landet når det gjelder fengslende journalister.

Nettjournalister mest utsatt
Organisasjonen sier at nettjournalister er spesielt utsatt for undertrykkelse. Ifølge rapporten «Angrep på pressen i 2009», er mer enn halvparten av fengslede journalister i verden nettjournalister.

- For å skape et trygt globalt media, så krever dette ny strategisk tenkning for å kunne stille drapsmenn til ansvar, for å redusere antall fengslede journalister, samt støtte journalister som arbeider i eksil eller i undertrykkende områder, opplyser administrerende direktør for CPJ, Joel Smith, ifølge BBC.