Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

70 Munch-bilder på avveie

Pikene på broen.
Pikene på broen. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Konservatorer på Munch-Museet fortviler etter at 70 malerier av Munch er som sunket i jorden. En versjon av «Pikene på broen» er ett av dem.

Sjefskonservator Gerd Woll har sammen med to andre forsøkt å sette sammen en katalog av Munchs malerier, som skal publiseres i 2008. Men i arbeidet med katalogen har de støtt på et uventet problem:

Hele 70 av kunstnerens malerier er sporløst forsvunnet.

- Vi vet at maleriene eksisterer, men vi har ikke all informasjonen vi trenger om dem, sier Woll til iBergen.no.

Pikene på broen
Det var avisen Art Newspaper som først skrev om saken.

Konservatorene har samlet fotografier og informasjon om kunstnerens nøkkelarbeid - rundt 1700 malerier, trykk og vannfarger - siden 2003. De har innhentet opplysninger fra både offentlige og private eiere.

Men de 70 maleriene har de ikke klart å lokalisere. Ifølge Art Newspaper skal de forsvunne maleriene stamme fra Munchs tidligste arbeid på 1880-tallet. De inkluderer kjente verk som Kyss (1892), Gamle Aker Kirke (1882) og Pikene på broen (1902).

- Vi vet ikke hvem som eier den bortkomne versjonen av «Pikene på broen», men har fått viktig informasjon om bildet fra et galleri i London, sier Woll til iBergen.no.

Forsvunnet for godt
Hun tror noen av de 70 bildene er tapt for alltid, men understreker at det gjelder et fåtall. Nå etterlyses eierne av bildene slik at museet kan få full oversikt over de forsvunne kunstverkene.

- Vi mistenker ikke tyverier og tror ikke bildene har fått store skader. Mest sannsynlig er de i gode hender hos anonyme samlere, fortsetter Woll.

- Er det vanlig at bilder forsvinner på denne måten?

- Det er vanlig at samlere ikke vil flagge at de eier verdifulle Munch-malerier.

- Selvstendige eiere
- Det er riktig at vår sjefskonservator Gerd Woll holder på med en stor katalogisering av Munch-bilder. Og i den forbindelse mangler hun oversikt over en rekke bilder som er eiet av selvstendige eiere, sier direktør for Munch-museet , Lise Mjøs til TV 2 Nettavisen.

Museet har tidligere gått ut med en etterlysning av eierne til de vi ikke har oversikt over, og fått en eier til å melde seg.

- Dette er en videreføring av etterlysningen, sier Mjøs.

Direktøren sier det ikke er et problem for museets del at man ikke vet hvor bildene befinner seg.

- Men i forbindelse med forskning skulle man gjerne hatt den hele og fulle oversikt over Edvard Munchs produksjon. Vi vet jo at disse bildene trolig finnes, og de fleste har vi også fotografier av. Men flere av fotoene er i sort-hvitt, sier hun.

Direktøren legger til at det er mange grunner til at Munch-eierne ikke melder seg.

- Flere ønsker ikke å avsløre at de er eiere av Munch-bilder. Andre igjen vet ennå ikke at vi jobber med denne kartleggingen, sier hun.

Svarer ikke på henvendelser
Munch malte ofte flere versjoner av sine malerier, noe som har forvansket arbeidet for konservatorene.

Woll sier at museet i flere tilfeller vet hvem som eier de forsvunnede bildene, men at disse ikke har svart på deres henvendelser om å få ta bilder og innehente informasjon, til tross for løfter om anonymitet.

Munch-Museet har den bredeste samlingen av malerens verk. Men Munch-museet har kontroll på sin egen Munch-samling, ifølge direktør Mjøs, med unntak av to malerier. I 2004 ble de kjente og uvurderlige maleriene «Skrik» og «Madonna» ranet fra museet og har ennå ikke kommet til rette.

- Vi håper jo at disse bildene dukekr opp igjen, sier Mjøs.

I februar ble Fred. Olsens Munch-samling solgt på en auksjon i Sotheby's i London for til sammen ca. 280 millioner kroner.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!