RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

70 prosent til Lukasjenko

Foto: VIKTOR DRACHEV (Afp)
Sist oppdatert:
Ifølge ferske valgmålinger er ingen i nærheten av Europas siste diktator i dagens presidentvalg i Hviterussland.

Denne søndagen går hviterusserne til valgurnene for å stemme i presidentvalget. Et valg som trolig vil sikre Europas siste diktator, Aleksandr Lukasjenko, en fjerde periode som statsleder.

Han har siden juli 1994 hatt vervet som president i Hviterussland, og er kjent som Europas siste diktator fordi han systematisk undertrykker all politisk opposisjon.

Tok med seg sønnen

Valgdagsmålinger som nå er publisert gjennom russiske medier viser at statslederen kan få over 70 prosent av stemmene. Motstandere som Vladimir Nekljajev og

Andrei Sannikov ligger på henholdsvis 4,49 og 6,33 prosent, opplyser Sergei Musijenko fra ThinkTank Ekoom til nyhetsbyrået Ria.

Målingene varierer noe, men Lukasjenko får nesten 75 prosent da nyhetsbyrået Interfax kom med sin melding søndag ettermiddag.

Lukasjenkos egen stemme ble slengt i urnen av hans seks år gamle sønn Nicholas, melder Reuters. Etterpå ville faren ikke si hvem han hadde stemt på.

- Min sønn sa: «Pappa, ikke si noe, det er hemmelig valg», sa Lukasjenko til fremmøtte journalister.

I forbindelse med stemmegivningen «takket» Lukasjenko også sine motstandere.

- Jeg takker dem veldig mye for deres lite gjennomtenkte tale, sa presidenten.

Jaget demonstranter

En overlegen seier i valget vil ikke komme som noen overraskelse på opposisjonen. Men de varslet uansett protestaksjoner, og søndag kveld ble rundt 200 demonstranter på vei til Oktoberplassen sentralt i hovedstaden Minsk stanset med sjokkgranater og batonger.

En opposisjonsleder skal ha blitt banket opp av politiet.

- Vi har fått høre at Nekljajev har fått bank. Han sto sammen med Andrej Sannikov sentralt i å planlegge strategien med at opposisjonen skulle samles på denne sentrale plassen, sa rådgiver Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité til NTB søndag kveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere