Gå til sidens hovedinnhold

- 700 IS-krigere gjemmer seg i Ramadi

Om lag 700 IS-krigere skjuler seg trolig fortsatt i Ramadi til tross for at det er flere dager siden irakiske styrker erklærte byen som gjenerobret.

– Innenfor det vil kaller sentrum av Ramadi befinner det seg anslagsvis 400 Daesh-medlemmer, og når du går østover mot Falluja, har du rundt 300 i den retningen, sier den amerikanske etterretningsoffiseren Chance McCraw til journalister i Bagdad.

Daesh er den arabiske kortformen for den ytterliggående gruppen som kaller seg Den islamske staten (IS).

Mye sprengstoff

Gruppen har etterlatt seg et stort antall eksplosiver i provinshovedstaden, noe som innebærer at det vil ta tid før sivilbefolkningen kan vende tilbake.

I ett enkelt område har irakiske styrker funnet om lag 300 eksplosiver langs en strekning på 150 meter, ifølge McCraw. Området ligger rett sør for et bygningskompleks med offentlige kontorer.

Ramadi hadde tidligere en befolkningen på rundt 400.000. Ifølge den irakiske regjeringen hadde de fleste flyktet da regjeringshæren startet offensiven.

Etter flere måneder med nølende framrykking og luftbombing inntok den irakiske regjeringshæren byen søndag. Mandag ble det irakiske flagget heist, og tirsdag kom statsminister Haider al-Abadi på besøk.

Det er Bagdad-regjeringens første store seier mot IS siden den ytterliggående gruppa gjennomførte en lynoffensiv og tok kontroll over en tredel av Irak i 2014.

Dyr gjenoppbygging

Ifølge FN vil det innledningsvis bli behov for 20 millioner dollar, tilsvarende 176 millioner kroner, til å gjenoppbygge den sønderskutte byen, men på sikt vil prisen trolig bli langt høyere.

De siste seks månedene har byen gang på gang blitt bombardert av den USA-ledede koalisjonen, samtidig som mye er ødelagt av eksplosiver utplassert av IS.

Hundrevis av regjeringsvennlige sunnimuslimske krigere er nå utplassert i byen. Ved å unngå bruk av sjiamuslimske styrker håper man at styrken vil bli godtatt av byens sunnimuslimske befolkning.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken