Gå til sidens hovedinnhold

700 mister jobben i REC

Flere fabrikker i Norge legges ned.

Styret i solcelleselskapet REC vedtok tirsdag kveld å legge ned tre fabrikker i Norge.

Dermed er ikke krisen over i det som var et av prestisjeprosjektene i norsk industri.

I forbindelse med RECs tredjekvartal, blir det klart at selskapet stenger ned waferfabrikken på Herøya, waferfabrikken i Glomfjord og solcellefabrikken i Narvik.

- Slitt lenge
Allerede i september ble det varslet at dette kunne bli utfallet dersom ikke markedet tok seg opp.

REC har i lang tid slitt voldsomt i det hardt prøvede markedet for solenergi. I takt med at europeiske lands økonomier har fått kjørt seg har de også kuttet kraftig i subsidiene til solenergi. I tillegg har det kommet en rekke aktører på markedet, spesielt i Kina, som har dumpet prisene i håp om at andres kunder med lange kontrakter vil vrake disse for å spare penger. Dermed er situasjonen blitt slik at tilnærmet ingen aktører lenger tjener penger.

Noe REC heller ikke gjør.

I tredje kvartal var omsetningen på vel tre milliarder kroner, mens driftsresultatet før spesielle poster (EBITDA) kom inn på 370 millioner kroner. Resultatet før skatt er på 445 millioner kroner. Dette var dårligere enn hva tallknuserne ventet på forhånd. Produksjonen i Norge har allerede har påført selskapet kostnader på 272 millioner kroner.

Det har også blitt signalisert fra analytikerhold at aktørene trenger penger for å overleve.

- Slik markedssituasjonen er nå, er det ikke mulig å tjene penger på solenergi – enten virksomheten ligger i Kina, Tyskland, USA eller i Norge. Da er det til sjuende sist de som har størst finansielle muskler og mest tålmodighet som kommer til å vinne. Og da er REC dømt til å tape, sa analytiker Henrik Schultz i Sparebank 1 Marketstil NTB tirsdag.

Varslet av Hagen
Stein Erik Hagen eier indirekte cirka 10 prosent av aksjene i REC, gjennom sin eierpost i Orkla.

I juli signaliserte han til Dagens Næringsliv at det ville komme endringer.

- Når bedrifter ikke genererer kontanter, så sier det seg selv at man må legge ned, sa han da.

De siste årene har han måttet se at verdiene virkelig har gått den veien høna sparker.

Fra å ha vært det nest mest verdifulle selskapet på Oslo Børs har aksjen dundret ned med over 90 prosent, til en markedsverdi på kun skarve fem milliarder kroner.

- Skuffet
- Min umiddelbare reaksjon er skuffelse over at de ikke klarte å holde liv i fabrikk en og fabrikk to, sier leder Thor Oscar Bolstad for Herøya Industripark til Nettavisen onsdag morgen.

Han er likevel ikke så overrasket:

- Det har vært lengre periode med permitteringer, uten at markedet har klart å ta seg opp. Prisene er forblitt nede på et for lavt nivå. Det har vært for lav etterspørsel, sier Bolstad.

Roser REC
- Hva kunne vært gjort annerledes, hvis noe?

- Det jeg synes er veldig bra av REC, er at man har startet en omfattende snuoperasjon for å få produksjonskostnadene ned på et absolutt minimum. Det gjør at fabrikk tre og fabrikk fire høyst sannsynlig kommer til å fremstå som de mest moderne og kostnadseffektive i sin bransjen, legger Bolstad til.

De ansatte vil bli varslet om oppsigelsene på et allmøte klokken 08.

Renewable Energy Corporation ASA (REC) ble etablert i 1996. Virksomheten omfatter alle ledd i solenergi-verdikjeden fra produksjon av råmateriale til solcellepaneler og system. Selskapet har en internasjonal kundebase og mer enn 3.000 medarbeidere over hele verden.

Kommentarer til denne saken