RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

7000 innbyggere isolert

Foto: Kjell Ove Holsbøvåg (TK.no)
Sist oppdatert:
Veiene sperres av frykt for nye ras.

Alle veier til og fra Sunndal holdes stengt natt til fredag på grunn av den store rasfaren i området.

Oppdølsstranda stenges på ubestemt tid. Riksvei 70 mot Oppdal trolig fra klokka 23.00 til 07.00, og riksvei 62 mellom Øksendal og Jordalsgrenda holder stengt fra kl. 20.00 til kl 07.00. Det er de store snørasene i dag som har ført til skjerpet beredskap, skriver Tidens Krav.

Et bygg ble torsdag formiddag tatt av ras ved Horrvika ytterst i Oppdølsstranda, og snøfonna har lagt seg helt inntil hytta på samme eiendom. To bolighus på stedet er evakuert.

Les mer: Bygg truffet av ras

Ifølge skredeksperter kan det være fare for flere ras på stedet.

6000 kubikk snø
Anslagsvis 20.000 tonn med snø raste nedover fjellsida da Horvvikfonna slapp taket i to omganger rundt klokka halv ett i dag. Raset fyller veibanen i 100 meters bredde og i oppimot ti meters høyde. Dette betyr at det bare over selve veien ligger anslagsvis 5000-6000 kubikk med snø, skriver Aura Avis.

- Den kom i to porsjoner og knekte store trær som fyrstikker, forteller Erlend Aarflot, som så fonna komme.

Furutrær som kan være oppimot 100 år gamle har bukket under for snømengdene.

- Slike ras ser vi bare en eller to ganger i løpet av 100 år, sier geolog Andrea Taurisano fra NVE til avisen.

Øker faregraden
Faregraden er nå opp mot fire igjen, men geolog Andrea Taurisano frykter ikke at den skal øke ytterligere - med mindre det skjer en revolusjonerende omslag i været.

Så lenge regnet vedvarer holdes faregraden stabil. Skulle det - mot alle spådommer - bli sprengkaldt, vil dette være positivt for rasfaren.

- Fryser våt snø sammen, er det bra. Kommer det derimot en meter snø oppå der, blir det skummelt igjen, sier han til Aura Avis.

Værprognosene i området tilsier at det skal være oppholdsvær fra midnatt, noe som igjen vil føre til at skredaktiviteten vil avta.

Frykter ikke for bebyggelse
Taurisano mener det er lite fare for bebyggelsen i og med at de våte rasene nå er tregere og tyngre og dermed vil ha mindre rekkevidde. Man følger med i utviklingen, og er spesielt obs på spredt bebyggelse. På Sunndalsøra frykter man ikke for noen hus.

- Bortsett fra at det kan være ubehagelig å se at det går så mange skred, er det ingen fare, sier han til Aura Avis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere