Oslo-byrådets ambisiøse sykkelsatsing på bekostning av bilbruk og parkeringsplasser, får mange i byen til å reagere. I et åpent brev til byrådsleder Raymond Johansen (Ap), som er undertegnet av privatpersoner og flere borettslag ulike steder i Oslo, har 7000 personer skrevet under for å vise sin motstand mot planene.

I flere måneder har initiativtakerne prøvd å få levert underskriftene til byrådslederen, men det har vist seg å være vanskelig.

- Vi har nå ved tre anledninger tatt kontakt med Raymond Johansen, fordi vi har lyst til å overlevere underskriftene til ham personlig, men vi får ikke engang et svar. Vi får ingen respons tilbake, sier Helene Ree Ruden, leder av Fremtidens Frogner velforening, og en av initiativtakerne til underskriftskampanjen, til Nettavisen.

Brevet er sendt både direkte til byrådslederens epostadresse, byrådslederens pressekontakt og kommunens postmottak. Første forespørsel ble sendt 19. april.

- 12. mai og 7. juni har vi purret, og har ikke hørt et pip, forteller Ruden.

Se hele brevet lenger ned i saken.

Les også: Raser mot MDGs nei til sykkelvei: - Folk blir spyttet på av bilister

- Komplett arroganse

I brevet til byrådslederen, tar de et kraftig oppgjør med byrådets sykkelsatsing - som de mener er helt på ville veier.

«Kjære byrådsleder Johansen, tiden har kommet for å stikke fingeren i jorden, eller legge øret til bakken, og lytte og ta til seg signalene fra hele byen – mange tusen mennesker, næringsdrivende, og en mengde butikker er direkte berørt av og svært urolige over den ensporede sykkelsatsningen, mye i rolige boligstrøk, og tilhørende fjerning av parkering», står det i brevet.

Ruden mener byrådslederen opptrer arrogant når han ikke engang svarer.

- Dette viser den komplette arrogansen overfor innbyggerne som ikke er enige med dem. Jeg forstår at å bli hørt ikke er ensbetydende med å få viljen sin, men vanlig folkeskikk og dialog har vel aldri skadet, sier hun oppgitt.

- Så her mener du Johansen burde lyttet mer til dere?

- Selvsagt, han er jo vår byrådsleder også. I dette tilfellet er jeg faktisk veldig bekymret for lokaldemokratiet, sier hun.

Mandag skrev Nettavisen om planene for nye sykkelfelt i Ullevålsveien i Oslo sentrum, der 100 parkeringsplasser vil bli fjernet.

- Ikke mulig med lastesykkel

Selv bor Ruden på Frogner vest i Oslo, der særlig byggingen av sykkelfelt i Gyldenløves gate har ført til store protester fra beboerne i området.

- Vi har jo utelukkende gått tjenestevei, og har prøvd å oppfordre til dialog for å finne gode løsninger sammen. For det er jo den aller beste måten å gjøre det på, slik at folk opplever at lokaldemokratiet fungerer, sier hun, og understreker:

- Men å overse befolkningen fordi du ikke er enig med dem, det er jo ikke et godt tegn.

Hun er selv trebarnsmor, og sier hun prøver alt hun kan for å bli boende i byen.

- Det er ikke mulig for meg å håndtere hverdagslivet med lastesykkel. Det bare går ikke, og du kan argumentere både for og mot, men det er ikke mulig. Så det er klart at det gjør livet veldig vanskelig for de som bor på de berørte stedene, sier Ruden.

Hun påpeker samtidig at de 7000 underskriftene kommer fra hele Oslo, og ikke bare er et opprør på Oslos vestkant.

- Jeg er så lei av at det bare skrives om klagene på Frogner, for det skjer over hele byen. Fra øst til vest er det mange mennesker som savner dialog om hvordan vi kan få plass til alle, sier hun.

Les også: Fabian Stang raser mot MDG: – Jeg skal lenke meg fast

- Ikke bil for moro skyld

Naboene og borettslagene ber i brevet det rødgrønne byrådet om å snu og unngå flere «tvangstiltak», fordi de mener konsekvensene ikke er grundig nok vurdert.

«Oslos sykkelsatsning rulles nå ut i storstilt grad, uten at det har blitt foretatt en konsekvensanalyse på hva bortfallet av mange tusen parkeringsplasser utgjør. For mange er det drastisk å miste nærliggende parkeringsmuligheter. Det er ikke bare å bruke sykkel, gå eller reise kollektivt, når man har små barn som skal leveres ulike steder og man i tillegg jobber på andre siden av byen. (...)Eller er eldre, har dårlig helse etc. Det finnes utallige praktiske eksempler fra hverdagslivet, hvor det ikke hjelper med floskler som «vi skal ta gata tilbake»! For folk flest har ikke bil for moro skyld, det er en nødvendighet», skriver de i brevet til Johansen.

I brevet viser de også til at «de fleste sykkelfelt ligger brakk store deler av dagen, med unntak av i morgenrushet og en liten time på ettermiddagen».

Ruden presiserer at hun ikke er mot sykkelveier, men da må folk ønske det samtidig med en forsvarlig kostnad/nytte.

- Er Oslo blitt en by du ikke kjenner deg helt igjen i?

- Det føles i alle fall ikke som min by lenger. Vi har å gjøre med et byråd som har glemt noe helt vesentlig, sier hun, og legger til:

- Det blir en polarisering der rike kan fortsette å ha bil, mens alle andre må skaffe seg sykkel. Bare se på Gyldenløves gate forbi ambassader og eneboliger: ingen sykkelvei. Der blokkene begynner starter også sykkelveien. Hvor sosialt er dette?

Les også: Raser mot MDG-byråden etter trefelling: - Sykkelveier trumfer tydeligvis alt

- Får svar i løpet av kort tid

Nettavisen har spurt om en kommentar til saken fra byrådsleder Raymond Johansen, og har fått følgende svar til saken fra byrådslederens kontor:

- Vi har mottatt henvendelsen, og avsender vil få svar i løpet av kort tid, skriver kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz på Byrådsleders kontor i eposten.

I 2021 har byrådet i Oslo budsjettert med å bruke totalt 361 millioner kroner på sykkelveier, med mange nye prosjekter som Nettavisen tidligere har omtalt.