*Nettavisen* Nyheter.

703 personer tatt med kniv

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- De som oftest blir tatt, er unge menn, sier politiet.

16.01.12 18:17

Mandag ettermiddag la Oslo politidistrikt fram tallene for kriminaliteten i Oslo for 2011. Der kom det fram at 730 personer ble anmeldt for knivbæring på offentlig sted. Politimester i Oslo politidistrikt, Anstein Gjengedal, kan fortelle at antall personer som blir knivstukket, har gått ned.

- Antall tilfeller av legemsbeskadigelse med kniv ligger på i underkant av 80. Det er en liten nedgang, etter å ha ligget i underkant av 90 årene før, sier han.

Sunket drastisk etter knivaksjoner
2002 var et rekordår for knivbæring, da 1231 anmeldelser ble innlevert etter at folk ble tatt med kniv, ifølge tall fra Dagsavisen. Siden da har antall anmeldelser sunket drastisk, mye på grunn av politiets nye tiltak.

Stasjonssjef Kåre Stølen på Grønland politistasjon, forteller at stasjonene har knivaksjoner. Dette skal forebygge knivbruk og går ut på å sjekke om folk bærer kniv.

- Vi har kun lov til å ha aksjonene på avgrensede områder, for eksempel steder der det foregår mye vold eller der folk kommer inn til byen. Da undersøkes alle på stedet, sier Stølen.

Det blir da foretatt en utvendig skanning med håndholdte metalldetektorer av alle menneskene i området.

- De som oftest blir tatt, er unge menn. Men mange som blir tatt har jo ofte en aktsom grunn til å bære kniv, for eksempel at de jobber som snekker. Da slipper man forelegg, forteller Stølen.

6 måneder fengsel
Straffen for bæring av kniv er et forelegg, og at kniven blir beslaglagt på stedet. Har man brukt kniven til å true eller skremme noen, kan man få fengsel på inntil seks måneder om man har vært knyttet til politisaker før.

Politimester Anstein Gjengedal mener disse aksjonene har hjulpet på nedgangen i antall legemsbeskadigelser.

- Vi har greid å få ned tallet etter at vi begynte med knivaksjoner, blant annet i restaurantkøer og utenfor t-banestasjoner. Vi har opplevd at folk klapper når vi kommer med søkestavene våre og leter etter kniver, det setter de pris på. Det er med på å øke tryggheten i byen, sier Gjengedal.

De fleste knivstikkingene skjer natt til lørdag og søndag. Politiet setter inn innsatsen på tider og steder hvor det skjer for å hindre at slagsmål ender i knivstikking.

- Nedgangen er positiv, men sist helg hadde vi mange knivstikkinger, så vi er nødt til å holde trykket oppe på disse aksjonene, sier Gjengedal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.