RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

73 personran hittil i november

Foto: Erik Pettersen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Nærmer seg 1000 personran i 2013.

Hittil i november har det vært 73 anmeldte personran i hovedstaden. Oslo-politiet mener antallet personran kommer til å nærme seg 1000 i løpet av 2013. Det er omtrent på nivå med 2010 og 2011. Da var det var henholdsvis 991 og 976 anmeldelser.

- Vil opprettholde trykket
- Vi synes uansett at et ran er et ran for mye, så vi kommer til å opprettholde trykket på dette området, sier visepolitimester Roger Andresen til Nettavisen.

Han mener å kunne se en forsiktig positiv tendens etter at Oslo-politiet nå har iverksatt flere tiltak i forhold til peronran. Oslo-politiet kopierer metodene de med hell har brukt på gruppene som har jobbet med boliginnbrudd og lommetyverier. Ifølge Andresen handler det blant annet om å samle kunnskap og se utviklingstrekk over tid. Oslo-politiet har høstet anerkjennelse også utenfor landets grenser for sin innsats mot boliginnbrudd. Her kan de skilte med en nedgang på 70 prosent. Innsatsen mot lommetyverier er en annen suksesshistorie. Der er det registrert 3500 færre lommetyverier i år i forhold til i fjor.

- Sakte, men sikkert plukker vi den ene raneren etter den andre bort fra Oslos gater, sier Andresen. Erfaringsmessig er det noen som står for flere ran, påpeker han.

Etterforskningen avdekker noen ganger også at det ikke handler om ran i det hele tatt. Noe som ble meldt som knivran i siste halvdel av oktober viste seg å være en falsk anmeldelse.

I tillegg til de 73 anmeldte personranene har det vært to anmeldelser av andre typer ran eller utpressing, går det fram av Oslo politidistrikts siste oversikt.

Tolv siktede under 18 år
Av de 27 personene som er siktet for personranene i november, er tolv under 18 år. 16 av de 27 er norske statsborgere. Alle er gutter/menn.

Av de 73 ofrene er ti personer under 18 år. 15 av ofrene er kvinner og 58 gutter/menn.

I fjor ble det levert inn 874 ransanmeldelser. Toppen de siste ti årene ble nådd i 2009 med 1105 anmeldelser.

- Står vi overfor en ransbølge eller ikke?

- Vi må vel alle reflektere litt over bruken av begreper. Når man ser på noe i et kort perspektiv, så kan et fenomen virke både mer alvorlig eller mindre alvorlig enn det rent faktisk er. Vi vet at dette går opp og ned, men slik det ser ut nå ender opp omtrent der vi endte opp i 2010 og 2011, sier Andresen.

Mindre kriminalitet - stort sett
Han understreker at kriminaliteten i Oslo generelt går nedover. Det er for eksempel nedgang i alle typer saker om vinningskriminalitet, bortsett fra i år på personran. Det er også en grunn for Oslo-politiet til å ta personran på største alvor, mener Andresen.

Hva er ran?
En utfordring når det gjelder ran er forståelsen av hva som strafferettslig ligger i begrepet ran, påpeker Oslo-politiet. I dagligtalen sammenblandes dette stadig med ulike former tyverier, som for eksempel ulike typer innbrudd, veskenapping eller såkalte lommetyverier.

Ran forutsetter enten bruk av vold eller trusler om vold for å skaffe seg en gjenstand som tilhører enn annen, alternativt gjennom å sette noen ut av stand til å forsvare seg. Det er Straffelovens 25. kapittel om «Udpresning og Ran», som er aktuell her.

Les også: Her er tallene som viser at Oslo ikke er Skandinavias ranshovedstad

Les også:

TABELL: Den røde kurven viser utviklingen når det gjelder anmeldte personran så langt i år sammenlignet med tidligere år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere