*Nettavisen* Nyheter.

73.000 barn slanker seg

En stor norsk undersøkelse viser at 20 prosent av alle gutter og jenter mellom 8-24 år har slanket seg.

30.01.08 12:19

(SIDE2): Og hele 73.000 barn og unge slanker seg akkurat nå. Det viser ferske tall fra en nasjonal spørreundersøkelse utført av Synovate MMI på oppdrag fra Opplysningskontoret for meieriprodukter. Ifølge undersøkelsen har ett av ti barn mellom 8 og 15 år slanket seg og hele 28 prosent av alle jentene har slanket seg.

Trenger næringsstoffer
For mens kun fem prosent av dem mellom 8 og 12 år har slanket seg, er tallet 36 prosent blant 20-24-åringer. Og ser vi kun på jentene, finner vi at 30 prosent av 16-19-åringer har slanket seg og hele 57 prosent av 20-24-åringene.

- Vi ser at mange barn og ungdommer som slanker seg kutter ut melk. Det er urovekkende fordi ungdom får fra før av i seg lite kalsium og trenger næringsstoffene i melk. Det er ikke rart barn blir forvirret og kutter ut kalorier uten å tenke på næringsinnholdet. Jeg syns det mangler god rådgivning til barn som vil ned i vekt, sier daglig leder i Melk.no Ida Berg Hauge.

Men selv om barn helt ned i 8-års alderen har slanket seg er det også positive funn i undersøkelsen.

68 prosent av de unge sier de er opptatt av å spise og drikke sunt, og hele 3 av 4 hevder at foreldrene er opptatt av det samme. Allikevel er det farlig mange barn som tenker på slanking.

Lite kunnskap
- Det er viktig å fokusere på at barn ikke skal slankes, sier klinisk ernæringsfysiolog Olga Vea ved barneavdelingen på Ullevål universitetssykehus. Hun jobber daglig med overvektige ungdommer i «Stor og sterk» prosjektet. Her fokuseres det på en livsstilsendring og fysisk aktivitet for overvektige barn.

Hun mener også at det kan være risikabelt for barn å prøve å slanke seg.

- For det første så er det ingen barn som bør slanke seg. Det handler om endring av vaner og hvis barn og unge prøver å slanke seg kan de bli feilernært. Både tilgjengelighet og pris på matvarer spiller ofte en stor rolle for unge, sier hun.

Men tilbudet for barn som vil ned i vekt og kanskje bare få råd om hvordan de skal gripe vektproblemet an er ikke godt nok.

- Fastlegene har ofte lite kunnskap, helsesøster har en viktig jobb å gjøre, men ofte ikke kapasitet og det er rett og slett behov for flere behandlingstilbud, sier Vea. Hun understreker hvor viktig det psykologiske og kognitive aspektet også er når det gjelder barn og ungdom og vekt.

Verst i Oslo
Undersøkelsen viser at det er flest slankere i Oslo, hvor hele 26 prosent har slanket seg, mens i Nord-Norge er det færrest barneslankere med 14 prosent.

Da programmet «Et lettere liv» gikk på TV Norge høsten 2006 ble det blåst liv i diskusjonen om hvorvidt det var forsvarlig å bruke barn og deres overvektsproblemer som underholdning.

Her skulle seks overvektige barn i alderen 13-17 år gå ned i vekt i løpet av seks uker på ferieøya Lanzarote under regi av ernæringsfysiolog Kari Jaquesson. Forkastelig, mente professor ved Norges Idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen.

Les saken: Raser mot barneslanking

Les vår anmeldelse av programmet her: Fjortisslanking med bismak

Her er hovedtrekkene i undersøkelsen

1 av 5 er slankere. 20 % av dem mellom 8 og 24 år har slanket seg eller slanker seg nå. Andelen øker med alderen. Fem prosent av 8-12-åringer har slanket seg, mot 36 % av dem mellom 20-24 år.

Langt flere jenter slanker seg. 1 av 3 tenåringsjenter. 28 % av alle jentene, mot 11 % av alle gutta, har slanket seg. Av 16-19-åringer har 30 % slanket seg, mens hele 57 % av dem mellom 20-24 år har gjort det

73.000 barn og unge slanker seg nå! Hele 7 % av alle de spurte slanket seg den dagen de ble spurt – hvilket tilsvarer 73.000 personer. Blant dem mellom 20-24 år var det 1 av 10.

Fleste unge slankere i Oslo. Færrest i Nord-Norge. Mens kun 14 % av 8-24 årringer i Nord-Norge har slanket seg, er tilsvarende tall hele 26 % i Oslo. På Østlandet, Vestlandet og i Midt-Norge har henholdsvis 18, 20 og 22 % slanket seg.

Halvparten har slankere i familien. Så mye som 49 % av 8-24-åringer har opplevd at andre i familien har slanket seg. 1 av 5 opplyser at én i familien slanker seg akkurat nå!

Slankere i familien fører til økt ungdomsslanking. Av dem som oppgir at de har andre i familien som har slanket seg eller som slanker seg nå, har hele 33 % selv slanket seg eller slanker seg nå (mot 20 % totalt).

7 av 10 opptatt av å spise og drikke sunt. 68 % av alle er opptatt av å spise og drikke sunt. Jentene er mer opptatt av dette enn gutta (77 % mot 60 %). 3 av 4 hevder at foreldrene deres også er opptatt av å spise og drikke sunt.

OM UNDERSØKELSEN: «Barn/ungdom og slanking» er gjennomført av Synovate MMI vinteren 2007 på oppdrag fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag