*Nettavisen* Nyheter.

74-åring i fengsel etter bildrap

Foto: Ørjan Nilsson

Politibetjent Gunnar Angeltveit omkom da han ble påkjørt av 74-åringen.

17.02.09 15:16

(iBergen.no) En delt Nordhordland tingrett trodde ikke 74-åringen hadde sovnet bak rattet før påkjørselen. Dermed ble han dømt for uaktsomt bildrap.

Var på jobb
Tragedien skjedde 10. april 2008 på Steinareset i Masfjorden. 74-åringen var på vei fra Bergen mot Sogn og Fjordane i bilen sin da han møtte på Angeltveit som kom kjørende på politimotorsykkel i motsatt kjørebane.

Angeltveit hadde nettopp foretatt en trafikk-kontroll sammen med kolleger og var på vei til en ny kontroll.

I en slakk venstresving kom 74-åringens bil over i motgående kjørebane og kolliderte med politimotorsykkelen. Mens hans egen bil kjørte inn i en snøfonn, ble motorsykkelen slengt flere meter bakover og Angeltveit ble liggende i grøften, hardt skadet. Etter kort tid omkom han.

- Jeg må ha sovnet
Et ektepar ble vitner til den fatale ulykken og hjalp både 74-åringen og Angeltveit umiddelbart etter sammenstøtet. Til dem ga 74-åringen uttrykk for at han måtte ha sovnet bak rattet bare sekunder før ulykken.

Han gjentok denne teorien i retten, selv om han ikke kunne huske nøyaktig hva som hadde skjedd.

«Etter tiltalte sin forklaring tenkte han ”der er politiet ute og kjører” eller lignende da han så motorsykkelen til Angeltveit (...). Deretter ble alt svart.» gjenfortelles de i dommen av hans forklaring.

Normale CT-bilder
Han mente selv han måtte ha fått et illebefinnende som gjorde at han plutselig sovnet.

Men to av dommerne betvilte det, ettersom CT-røntgen fra 74-åringens hode like etter ulykken ikke viste noe unormalt.

«Retten har sett bort fra plutselig søvn eller illebefinnende. Det er ingen opplysninger om at det inntrådte en plutselig ytre begivenhet som tiltalte ikke kan bebreides for.» konkluderer fagdommeren og den ene meddommeren.

Ville frifinne
Den andre meddommeren mente imidlertid at det ikke kunne ses bort fra at den eldre mannen hadde fått et akutt illebefinnende og ville frifinne ham.

Men i tråd med flertallet ble han altså dømt. Den tidligere ustraffede 74-åringen har vært sterkt preget av hendelsen, men det fikk ingen formildende konsekvenser for straffutmålingen.

«(...) dette er ikke noen ekstraordinær omstendighet i saker som denne.» kommenterte retten.

Han ble dermed dømt til 45 dager ubetinget fengsel. Han mister også førerkortet i tre år og må ta full ny førerprøve dersom han vil ha førerkortet tilbake.

Les mer på iBergen.no:Ville gi overdoseoffer hasj

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.