*Nettavisen* Nyheter.

75 års fengsel i Metamfetamin-saken

Foto: (Politiet)

De åtte tiltalte er dømt til alt fra 1 måned til 16 års ubetinget fengsel.

06.10.10 07:00

Tirsdag ble dommen i Metamfetaminsaken, som ble avholdt i Sarpsborg tingrett i perioden 17. august til 17. september, gjort offentlig.

De åtte tiltalte i saken ble til sammen dømt til 75 års fengsel, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Organisert kriminell gruppe

Den strengeste straffen fikk et litauisk ektepar på 25 og 33 år, som helt siden politiet startet opprullingen i fjor vinter har vært utpekt som hovedpersonene i saken. Begge to ble dømt til 16 års fengsel for befatning med store mengder metamfetamin gjennom flere år. I tillegg til lange fengselsstraffer, er begge idømt inndraging av 4,7 millioner kroner hver til fordel for statskassen.

Ekteparet ble også dømt etter straffeloven paragraf 60a - den såkalte mafiaparagrafen. Dette betyr at Sarpsborg tingrett mener de er en del av en organisert kriminell gruppe som, og at de som medlem av en slik gruppe har innført eller forsøkt å innføre til sammen 214 kilo metamfetamin til Norge, oppbevaring av 156 kilo og dessuten salg av 220 kilo metamfetamin. Utbyttet av omsetningen har vært minst ni millioner kroner, står det å lese i dommen.

14 år for stefaren

Også den 25 år gamle kvinnens stefar (44) er idømt en lang fengselsstraff, 14 år. Han er funnet skyldig i å ha vært den som var kontaktpersonen for en latvisk kurer, som har erkjent innførsel og forsøk på innførsel av til sammen 174 kilo metamfetamin fra Litauen til Norge. Latvieren ble selv dømt til sju års fengsel og inndraging av 200.000 kroner, en latvisk registrert VW Caravelle, en GPS, en mobiltelefon samt mindre summer kontanter av ulike valører. Stefaren er funnet skyldig i å ha medvirket til innførsel og oppbevaring av 174 kilo av stoffet.

En 47 år gammel mossing er dømt til 11 års fengselsstraff for omsetning av rundt 140 kilo metamfetamin, samt heleri og hvitvasking av et utbytte på 4-5 millioner kroner. I tillegg må han tåle en inndraging av 9,1 millioner kroner til fordel for statskassen.

Bestilte via sex-SMS'er

En 23 år gammel mann fra Indre Østfold er dømt til åtte års fengsel, etter å ha erkjent at han har medvirket til å kjøpe rundt 80 kilo metamfetamin av ekteparet. Han forklarte i retten at han bestilte stoffet fra den litauiske kvinnen, og at bestillingene foregikk ved at han sendte SMS-meldinger med sex-relatert innhold. Antall smiletegn i disse SMS-ene indikerte antall kilo han bestilte. Han må også tåle inndraging av 50.000 kroner, penger han skal ha tjent på sin medvikrning til stoffkjøpene.

En 28 år gammel Askim-kvinne er dømt til to år og seks måneders fengsel, etter å ha blitt funnet skyldig i forsettelig utbytteheleri av cirka tre millioner kroner i kontanter og hvitvasking gjennom erverv av fire kjøretøyer på vegne av 47-åringen fra Moss, som tidligere var hennes samboer. Askim-kvinnen ble imidlertid frifunnet for tiltaleposten som sier at hun i 2006 skal ha oppbevart til sammen cirka 15 kilo metamfetamin.

Uaktsomt heleri

En litauer (28) som er bosatt i Sarpsborg, og som er storebroren til kvinnen som er dømt til 16 års fengsel, er den av de åtte som fikk utmålt den laveste straffen. Han ble funnet skyldig i uaktsomt utbytteheleri av 1,1 millioner kroner som var deler av utbyttet som stammet fra søsterens og svogerens omsetning av metamfetamin. Blant annet dro han til Litauen for å hente en pose med én million norske kroner, penger han senere overførte til sin norske konto. Straffen for 28-åringen er seks måneders fengsel, hvorav fem måneder er gjort betinget. Den ene måneden med ubetinget fengsel er å anse som sonet gjennom varetekt.

Les flere nyheter fra Sarpsborg Arbeiderblad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.