(NØTTERØY) Øyene: Da Øyene var innom Rema 1000 på Teie på Nøtterøy var det ikke så mye julestemning ennå, til initiativtaker Eigil Kittang Ramstads store lykke.

– Dette er bra, ingen julemarsipan å se. Julebrus derimot, er det mengder av her, sier Eigil.

– Julebrus kunne vi solgt hele året. Pepperkaker er også populært, opplyser David Hellerud, nestkommanderende hos Rema 1000 Teie.

– Rema 1000 sentralt har satt ned foten, og med unntak av julebrus selger vi ikke julevarer før uke 45. Folk er ikke i julestemning nå, opplyser David.

– Slikt blir jeg glad for å høre. Kanskje det er et tegn på at kjøpmennene har hørt litt på oss? Hvem vet, sier Kittang Ramstad til Øyene.

Jul engasjerer

I noen andre butikker bugner det over av julebrus, marsipan og pepperkaker allerede tidlig i oktober.

– Det er for tidlig, synes vår journalist i Øyene, Eigil Kittang Ramstad. Han protesterer mot salg av juleartikler som begynner allerede i oktober eller tidligere. Som en morsom demontrasjon, opprettet han ei gruppe på Facebook som heter «Nei til jul i oktober». Over 76.000 mennesker har engasjert seg og sier seg enig utsagnet til nøttlendingen.

– Hvorfor startet du gruppa?

– Det begynte høsten 2010 da jeg skulle handle noe på Plantasjen. Da jeg kom inn i butikken, var det et overflod av nisser og juleartikler som møtte meg. Jeg ble overrasket og irritert fordi det var tidlig i oktober. Etter min mening er det altfor tidlig å begynne med jul i oktober, eller tidligere, for den saks skyld, forteller Eigil oss.

Les også: Nå er det jul på IKEA

-Kommer for tidlig

– Jeg hadde ingen ambisjoner om at gruppa skulle bli så stor, sier mannen som presiserer at han ikke er imot jula, men at den kommer for tidlig.

– Det er viktig å få frem at jeg er veldig glad i jula. Det jeg er redd for er at den blir oppbrukt når butikker begynner å selge julevarer tidlig på høsten, opplyser Eigil til Øyene.

– Hva legger du ut på facebook-siden?

– Det er ikke mye jeg gjør egentlig. Jeg legger ut artikler og saker som handler om jul som begynner for tidlig, sier han.

Dette har engasjert. Og da han delte en artikkel fra Fædrelandsvennen som tok for seg en IKEA-butikk på Sørlandet stappfull av julevarer allerede i september, kokte det nærmest over i kommentarfeltet på facebookgruppa.

«Alt for tidlig», «det er høst nå, ikke jul», og «dette er galskap», var noen av kommentarene folk hadde lagt igjen.

Les også: Nå er det jul igjen, eller...

Hva synes du?

Øyene tok turen ut i butikkene på øyene for å se om julevarene allerede var å finne i hyllene. De fleste Øyene var i kontakt med ga uttrykk for at de var sterkt imot jul i oktober.

På Europris på Nøtterøy var noen få julevarer kommet på plass denne uka.

– Vi har ikke noe valg når det gjelder hva vi får inn av julevarer, men vi har valgt å ikke ta fram mye. Pepperkaker er det mange som vil ha, men ellers tror jeg ikke folk er helt klare for jul ennå. Nissene er fortsatt på bakrommet, sier assisterende daglig leder, Linda Hast.

– Man må begynne å selge i oktober om man skal få solgt varene, mener Lisbeth Sandsland som jobber på Europris.

Les flere saker hos Øyene.