OSLO/BÆRUM (Nettavisen): Straffesaken mot draps- og terrorsiktede Philip Manshaus fortsatte på tredje dag i Asker og Bærum tingrett mandag. 22-åringen er tiltalt for drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) samt for terrorangrep mot Al-Noor islamic Centre i Bærum i august i fjor.

Les også: Moskeangrepet: - Redd for at andre vil forsøke å gjennomføre det han mislyktes med

Tok rifla fra angriperen

Mandag forklarte 77 år gamle Mohammad Iqbal seg via tolk om sin rolle i å stoppe Manshaus under angrepet på moskeen. Manshaus var bevæpnet med en jaktrifle og et haglegevær.

Iqbal forklarte at det var han som tok rifla fra terroristen og slo ham med den to ganger.

- Jeg tok fra ham det ene våpenet og slo ham i hodet med det, sa han. Gjerningsmannen ble ikke slått bevisstløs. Iqbal forklarte at han vurderte å slå en gang til, men at han tenkte på hva politiet kom til å si.

- Andre gangen tenkte jeg at om jeg slo ham mer, ville politiet spørre om det, sa han.

Han tenkte også på at slagene kunne bli fatale.

- Han kunne dødd, sa han.

Les også: Nye opplysninger: Philip Manshaus fikk skuddsikker vest i posten to dager før terrorangrep

I basketaket avfyrte tiltalte to skudd med haglegeværet, uten å treffe noen, men det var nære på. Iqbal forklarte at han kjente det flagre i buksebeinet.

- Kom for å drepe

- Skuddene gikk like ved meg, forklarte Iqbal i retten.

- Han kom for å drepe, sa Iqbal om sin oppfatning av gjerningsmannen som skjøt seg inn i moskeen via en glassdør og deretter rettet våpenet mot de som var i bønnerommet.

Et annet av vitnene som var tilstede i moskeen denne dagen, bekreftet dette inntrykket i rettssalen mandag:

- 100 prosent sikkert, svarte han på spørsmål om han trodde Manshaus hadde som forsett å drepe.

På grunn av sviktende helse, måtte Mohammad Iqbal gi seg underveis i basketaket mens de andre holdt gjerningsmannen nede. Han forklarte at han gikk ut av moskeen og forsøkte å stoppe noen biler - uten hell. Deretter kom han seg hjem, der han fikk ringt sønnen sin, og de to dro tilbake til moskeen. Da var politiet på plass, og Iqbal avga forklaring.

Les også: PST-rapport: Derfor fulgte de ikke opp tips om terroristen Philip Manshaus

Fortalte om søvnvansker

Iqbal fikk spørsmål om hvordan hendelsen har påvirket ham i etterkant. Han forklarte at dette har gått sterkt inn på ham.

- I tre uker dro jeg ikke hjemmefra. Jeg fortalte barna mine at jeg var redd.

Nå - ni måneder etter hendelsen - er angsten der fremdeles, fortalte han. Han fortalte om søvnvansker og at han ikke går ut alene lenger. Sønnen, som også vitnet mandag, fortalte at faren har forandret seg og at helsen hans er dårligere.

Fredag forklarte 66 år gamle Muhammad Rafiq seg om angrepet. Norskpakistaneren overmannet Manshaus i moskeen.

- Jeg holdt ham hele tiden. Han glapp nesten unna tre ganger, og da tenkte jeg at hvis han glapp unna én gang, var jeg død, sa 66 år gamle Muhammad Rafiq ifølge NTB.

Også Rafiq forklarte seg på urdu via tolk.

Manshaus var bevæpnet med en jaktrifle og ei hagle og har gitt klart uttrykk for at målet var å drepe så mange muslimer som mulig denne dagen.

Han skjøt seg inn i moskeen ved å avfyre fire skudd med riflen mot en glassdør, og deretter gikk han inn i bønnerommet hvor han rettet våpenet mot Muhammad Rafiq og to andre menn.

Ifølge tiltalen ble Manshaus overmannet av Rafiq før han rakk å løsne skudd. I basketaket avfyrte han to skudd med hagla uten å treffe noen, heter det.