Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

79-åring frøs i hjel

Foto: Øyvind A. Olsen (Avisa Nordland)
Sist oppdatert:
Nå vil familien forfølge saken.

- Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at 79-åringen som ble funnet i sentrum av Helnessund torsdag morgen, har frosset i hjel, opplyser betjent Kai Sundnes ved Steigen lensmannskontor til Avisa Nordland.

79 år gamle Tor Lorentzen døde etter å ha stukket av fra den kommunalt drevne institusjonen Nygårdsheimen iført bare tresko og en joggebukse i det kalde vinterværet natt til torsdag.

Det er ikke bemanning på institusjonen om natten.

Forferdelig

Jan-Ivar Lorentzen fra Skiptvet kommune i Østfold, nevø og nærmeste pårørende til avdøde, sier til Avisa Nordland at familien opplever det som har skjedd som helt forferdelig.

- Det er fryktelig at en relativt frisk gammel mann kan fryse i hjel i Norge i 2012. Slik vi ser det handler denne saken om de prioriteringene som Steigen kommune gjør, sier Lorentzen.

- Vil familien forfølge saken?

- Ja, det vil vi. Ikke først og fremst i offentligheten, men vi ønsker å trykke på noen knapper i Steigen kommune etter hvert. Vi vil ha innsyn i, og følge tett med på saken som nå oversendes Helsetilsynet, varsler han.

Ønsker trygghet

- Er det aktuelt med søksmål mot Steigen kommune?

- Det har vi ikke vurdert. Det vil ikke kunne gi oss onkel Tor tilbake på noen som helst måte. Vårt ønske er at framtidige beboere på Nygårdsheimen eller på andre institusjoner for eldre i Steigen, skal kunne føle seg trygge, sier Jan-Ivar Lorentzen.

Han har en opplevelse av at de han har vært i kontakt med i Steigen kommune i denne saken, lett havner i forsvarsposisjon.

Politisk ansvar
- Det er forståelig. Jeg har på vegne av familien lyst til å understreke at vi ikke bebreider noen av de ansatte på Nygårdsheimen. Dette handler om prioriteringer og først og fremst hos politikerne. Det er politikernes ansvar å følge regelverket og samtidig sørge for et forsvarlig tilsyn av de eldre, understreker Lorentzen.

Etter tragedien har Steigen kommune hatt nattevakt på Nygårdsheimen. Ifølge fagkoordinator Bodil Friis er dette en ordning som i utgangspunktet bare vil gjelde fram til Tor Lorentzens begravelse fredag.

- Men vi vil vurdere behovet videre framover. Vi registrerer at enkelte beboere er urolige etter det som har skjedd. Vi vil ha en dialog med hver enkelt. Det som har skjedd er kjempetrist og tragisk for alle sammen, sier Friis.

Ingen selvkritikk etter tragisk dødsfall
Steigen kommune vil gjennomgå rutinene sine etter det tragiske dødsfallet til en av beboerne på Nygårdsheimen torsdag.

– I første omgang skal administrasjonen foreta en grundig gjennomgang av saken, opplyser ordfører Asle Schrøder etter et ekstraordinært møte i formannskapet mandag.

Hensikten med møtet var at helsepersonell skulle informere politikerne om hva som egentlig skjedde da en av beboerne på institusjonen Nygårdsheimen i svært lettkledd tilstand stakk av natt til torsdag. Mannen ble noen timer senere erklært død etter å ha blitt funnet i en svært forkommen tilstand i Helnessund. Det er ikke nattevakt på institusjonen.

Lukket møte
Møtet i formannskapet foregikk bak lukkede dører. Ordføreren avviser at møtet var lukket fordi det som har skjedd er av en slik karakter at det ikke tåler dagens lys:

– Nei, på ingen måte. Vi har ingenting å skjule. Møtet ble lukket for å hindre at sensitive personopplysninger ble offentliggjort.

Rykter
Schrøder betegner møtet som veldig greit.

– Alle politikerne satte pris på informasjonen som ble gitt. Det går veldig mange rykter på bygda, blant annet om at beboere på institusjoner i Steigen er innelåste. Det er ikke tilfelle. Selv om dører låses, har alle nøkler for å komme seg både ut og inn. Beboerne er også utstyrt med trygghetsalarmer, sier ordføreren.

– Framkom det noe selvkritikk på møtet?

– Nei, det kan jeg vel egentlig ikke si. Kommunen har ulike nivåer på tilbudene som gis. Den døde 79-åringen har ikke kommet med signaler som har gitt grunn til bekymring, understreker ordføreren.

Ansvar
Schrøder viser også til at Nygårdsheimen er et bofellesskap der beboerne søker seg inn, vel vitende om at det i utgangspunktet ikke er nattevakt der. Det blir satt inn nattevakt ved behov.

– Likevel har kommunen som driver et overordnet ansvar?

– Det har vi, og vi skal foreta en totalvurdering av tilbudet med bakgrunnen i hendelsen sist torsdag. Har vi gjort noen feil, må det avdekkes. Det vil bli sendt en omfattende rapport til Helsetilsynet om saken. Vi får avvente hva tilsynet kommer fram til før det blir avgjort om det skal foretas endringer i tilbudet, svarer ordføreren.

Obdusert
Ved Steigen lensmannskontor får AN opplyst at obduksjonen av den 79 år gamle beboeren er foretatt, men at kontoret foreløpig ikke har fått vite dødsårsaken. Svært mye tyder imidlertid på at mannen har omkommet som følge av nedkjøling.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!