79 kroner kurven

Foto: (Scanpix)

Er dette Norges dyreste røde fristelser?

21.06.10 08:25

Siden snøen ble liggende så lenge i år, har de norske jordbærene latt vente på seg.

Men nå er de her, og det er ikke billig.

Ved avkjøringen til Høvik kunstsenter i Bærum, selges polske og norske bær side om side - de polske til 40 kroner kurven, mens de norske bærene er 75 prosent dyrere - og koster 70 kroner.

79 kroner kurven
- Velg kurv selv, du, sier jordbærselgeren vennlig.

Norges dyreste kurv, undrer vi.

Men nei, midt på St Hanshaugen i Oslo - hos «Gutta på Haugen» - må du ut må ytterligere ni kroner for kurven, som koster 79 kroner.

- Vi har vel solgt 40 kurver i dag, sier selger Mathilde Emilie Johnsen til Nettavisen ved 18-tiden.

Hvilke sommerpriser reagerer du på? Send SMS elle MMS til 2242 - merk "tips" - eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

- Hvordan reagerer kundene deres på prisen?

- Der er ingen sure miner, for våre kunder vet hva de går til, men de legger merke til prisen. Så da sier jeg at: Disse må dere spise med andakt og følelser, sier Johnsen til Nettavisen.

Innkjøpspris: 48 kroner
- Hvordan kommer dere frem til at 79 kroner er riktig pris?

- Innkjøpsprisen er 48 kroner per kurv, så med våre påplusninger, blir det 79 kroner, svarer Johnsen.

- Hvor kommer de norske bærene dere selger fra?

- Det er jeg usikker på, svarer Johnsen.

- Mye går til lønn
Jordbærprodusent Arnstein Pollestad i Rygge har lang erfaring med jordbær:

- Dette høres mye ut, men det følger en del kostnader med å dyrke jordbærene i såkalte tunneler, som ligner på drivhus og har åpninger på siden, forklarer Pollestad.

- Og husk - 80 prosent av jordbærkostnadene skyldes lønn: Nå skal alle plukkere over 18 år ha en minstelønn på 100 kroner per time, sier han til Nettavisen.

2,5 kasser per time
Men Pollestad lover bedre tider for jordbærelskere:

- Når vi kan plukke fritt fra åkeren, går det seg til. Hos oss skjer det fra neste helg. Da blir også tempoet høyere, og plukkerne kan klare 2,5 kasser i timen, sier han.

Inntil videre må vi altså spise de røde, saftige norske bærene langsomt...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.