RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

79 kroner kurven

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Er dette Norges dyreste røde fristelser?

Siden snøen ble liggende så lenge i år, har de norske jordbærene latt vente på seg.

Men nå er de her, og det er ikke billig.

Ved avkjøringen til Høvik kunstsenter i Bærum, selges polske og norske bær side om side - de polske til 40 kroner kurven, mens de norske bærene er 75 prosent dyrere - og koster 70 kroner.

79 kroner kurven
- Velg kurv selv, du, sier jordbærselgeren vennlig.

Norges dyreste kurv, undrer vi.

Men nei, midt på St Hanshaugen i Oslo - hos «Gutta på Haugen» - må du ut må ytterligere ni kroner for kurven, som koster 79 kroner.

- Vi har vel solgt 40 kurver i dag, sier selger Mathilde Emilie Johnsen til Nettavisen ved 18-tiden.

Hvilke sommerpriser reagerer du på? Send SMS elle MMS til 2242 - merk "tips" - eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

- Hvordan reagerer kundene deres på prisen?

- Der er ingen sure miner, for våre kunder vet hva de går til, men de legger merke til prisen. Så da sier jeg at: Disse må dere spise med andakt og følelser, sier Johnsen til Nettavisen.

Innkjøpspris: 48 kroner
- Hvordan kommer dere frem til at 79 kroner er riktig pris?

- Innkjøpsprisen er 48 kroner per kurv, så med våre påplusninger, blir det 79 kroner, svarer Johnsen.

- Hvor kommer de norske bærene dere selger fra?

- Det er jeg usikker på, svarer Johnsen.

- Mye går til lønn
Jordbærprodusent Arnstein Pollestad i Rygge har lang erfaring med jordbær:

- Dette høres mye ut, men det følger en del kostnader med å dyrke jordbærene i såkalte tunneler, som ligner på drivhus og har åpninger på siden, forklarer Pollestad.

- Og husk - 80 prosent av jordbærkostnadene skyldes lønn: Nå skal alle plukkere over 18 år ha en minstelønn på 100 kroner per time, sier han til Nettavisen.

2,5 kasser per time
Men Pollestad lover bedre tider for jordbærelskere:

- Når vi kan plukke fritt fra åkeren, går det seg til. Hos oss skjer det fra neste helg. Da blir også tempoet høyere, og plukkerne kan klare 2,5 kasser i timen, sier han.

Inntil videre må vi altså spise de røde, saftige norske bærene langsomt...

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere