*Nettavisen* Nyheter.

8-åringer tar solarium

Foto: Crestock (Crestock)

- Skremmende, sier prosjektsjef i dansk kreftforening.

09.11.09 18:25

(SIDE2): Dansk undersøkelse viser at barn helt ned i 8-årsalderen tar solarium. Andelen er liten, men det er likevel bekymringsfullt, mener Kræftens Bekæmpelse som er danskenes svar på vår Kreftforeningen.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har undersøkt barns solariumsvaner. Resultatet viser at 3 prosent av 8 til 12-åringer tar solarium. I aldersgruppen 13 til 15 år er tallet 22 prosent, og blant 16 til 18-åringer tar cirka 55 prosent solarium (blant jenter).

- Det er svært bekymringsfullt at barn helt ned i åtteårsalderen bruker solarium. Tre prosent høres kanskje ikke så mye ut, men det er altfor mange når man tenker på at barn er spesielt sårbare for kreftfremkallende faktorer, sier prosjektsjef Anja Philip i Kræftens Bekæmpelse.

Aassisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, synes de danske funnene er bekymringsfulle.

- Jeg synes definitivt det er bekymringsfullt at barn helt ned i 8-årsalderen tar solarium. Det skal ikke skje. Kreftforeningen har lenge frarådet bruk av sol blant personer under 18 år. Nylig støttet vi forslagt til Statens strålevern om 18- årsgrense på bruk av sol. Disse tallene i Danmark viser jo at svært unge bruker solarium, sier han til Side2.

BAKGRUNN: Vil ha 18-årsgrense for solarium

Blir med mor
Undersøkelsen viser også at det er en del barn som følger med sin mamma når hun tar solarium. I aldersgruppen 15 til 20 år svarer 14 prosent at de tar følge med sin mor for å ta sol.

- Det overrasker meg at unge følger med sin mor når de går og tar solarium. Foreldrene vet åpenbart ikke hva slags risiko de utsetter seg selv og sine barn for med den intense UV-strålingen i solariet, sier Philip.

Hun mener resultatet av undersøkelsen er skremmende og kaller det et stort problem at så mange unge tar sol.

Vi har ikke lignende tall i Norge, opplyser Opdalshei, men også unge nordmenn legger seg i solarium.

- Vi har ikke lignende tall her hjemme, men vi har tidligere gjort en undersøkelse med Statens strålevern som viste at blant jenter som har tatt sol var det 1 av 4 som begynte før de fylte 15 år. Og tilsvarende blant guttene var det 14 prosent. Dette viser at det er mange unge som tar solarium også i Norge.

På verstingliste
Det internasjonale kreftforskningsbyrået IARC oppgradert i juli i år solarium til kategorien over ting som har høyest kreftrisiko. Tidligere ble solarium betegnet som mulig kreftfremkallende. Solarium er nå rangert i gruppe 1 over krefttrusler for mennesker, sammen med sigaretter og arsenikk, heter det ifølge IARC.

LES MER: Dette er like ille som å røyke

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.