RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

8 av 10 bønder har ekstrainntekter

Sist oppdatert:
En fersk undersøkelse viser at de fleste bønder må ha en tilleggsnæring for å få hjulene til å gå rundt.

Norske bønder tjener ikke nok på gårdsdrift alene. De aller fleste må hente ekstrainntektene fra maskinkjøring, utleie, turisme, vareproduksjon og utmarksnæring. Halvparten av alle gårdsbruk tjener mer enn 20.000 kroner i året på tilleggsnæringer, skriver Nationen.

Tallene kommer fra en undersøkelse foretatt av Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf). Undersøkelsen har tatt for seg næringsinntekt som ikke kommer fra jord- og skogbruk, og som heller ikke er arbeidstakerlønn eller pensjoner.

Undersøkelsen viser at inntektene fra tilleggsnæringer bare utgjør 6 prosent av de samlede inntektene på gårdsbrukene. Inntektene fra jordbruk utgjør 41 prosent og inntekter fra arbeidstakerlønn og pensjoner 45 prosent.

Det er gårdsturisme som gir de største inntektene totalt sett, mens maskinkjøring gir de høyeste inntektene per time.

Det er i Rogaland og Agder at bøndene tjener mest på sine ekstrajobber, med en gjennomsnittlig omsetning på over 150.000 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere