*Nettavisen* Nyheter.

8 av 10 tiåringer har mobiltelefon

Hele 85 prosent av alle landets tiåringer har egen mobil, viser en ny undersøkelse.

Hvis tiåringen kommer hjem og sier at «alle i klassen har mobiltelefon», er det faktisk ikke langt fra sannheten, viser en familieundersøkelse utført av Opinion for Telenor. For å bedre barns mobilsikkerhet, har Telenor innført alderskontroll, skriver Aftenposten.

Økning
Ifølge undersøkelsen har andelen tiåringer som har egen mobiltelefon økt kraftig de siste årene. I 2003 hadde 16 prosent av niåringene egen mobil, mens tallene for 2006 var 40 prosent. Blant tiåringene har andelen økt fra 58 prosent i 2003 til hele 85 prosent i 2006.

Nå er det bare de aller yngste som ikke har egen mobil.

- Vi ser at andelen barn med mobiltelefon øker i alle aldersgrupper, bortsett fra de aller yngste. Det er ikke vanlig at en femåring har mobiltelefon, men jeg tror at utviklingen vil vise at det i fremtiden vil bli stadig yngre brukere, sier Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor til Aftenposten.

Kontroll
Ifølge avisen er det foreldrenes kontrollbehov som gjør at så mange tiåringer får mobiltelefon. Telenors teori er at tiåringene, som går i 4. klasse, ofte slutter på SFO. Da ønsker foreldrene, og særlig mødrene, bedre kontroll.

- Det er mødrene som i 70 prosent av tilfellene tar initiativ til at tiåringen får en mobil. Det sosiale presset, der barna kommer hjem og sier at "alle har, bortsett fra meg", setter ikke inn før i 12-års-alderen. Men da har faktisk talt alle mobil, sier Atle Lessum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.