80 dagers blodslit i vente

Foto: (Scanpix)

Slik blir presidentvalget 2012.

31.08.12 11:10

Torsdag sa Mitt Romney (65) formelt ja til å stille som republikanernes presidentkandidat og ble hyllet på partiets landsmøte. På en ny meningsmåling fra Ipsos for Reuters går han fram og tar nå teten. Republikanernes presidentkandidat får en oppslutning på 44 prosent i den nye målingen, mens USA president Barack Obama (51) får en oppslutning på 42 prosent.

I 2004 og særlig 2000 byttet kandidatene plass flere ganger de siste månedene.

Demokratene holder sitt landsmøte i Charlotte i delstaten North Carolina fra 4. til 6. september. Etter landsmøtene tilspisses valgkampen.

Slik velges kandidatene
Sommeren før et presidentvalg i USA avholder partiene sine landsmøter, der de offisielt velger sine kandidater. De velges av delegater fra hver av statene.

Delegasjonene til landsmøtet har gjennom våren blitt valgt på statlig nivå gjennom primærvalg eller «caucus», avhengig av staten de kommer fra.

President Barack Obama stiller til gjenvalg, og har ikke hatt motkandidater fra demokratene i primærvalgene. De republikanske kandidatene har falt fra èn og èn før Mitt Romney formelt ble partiets kandidat under landsmøtet i Tampa i delstaten Florida denne uken.

Den som utnevnes som partiets kandidat velger, eller offentliggjør, deretter sin kandidat for visepresident. Mitt Romney valgte Paul Ryan (42) som sin makker.

Nåværende visepresident Joe Biden (69) er Obamas kandidat.

De fire debattene
I oktober går den første debatten mellom presidentkandidatene av stabelen.

Den skal avholdes på University of Denver og vil dreie seg om innenrikspolitikk. Seks deler på 15 minutter, med temaer som velges av ordstyrer og offentliggjøres flere uker før debatten.

En drøy uke senere skal visepresidentkandidatene debattere, denne gangen på Centre College i Danville, Kentucky.

Debatten skal omfatte både innenriks- og utenrikspolitiske spørsmål, og deles i ni deler på ti minutter hver.

Deretter følger den andre presidentdebatten, på Hofstra University i Hempstead, New York. Her er det amerikanere, valgt av Gallup Organization, som stiller spørsmålene.

Til slutt holdes den tredje debatten på Lynn University i Boca Raton, Florida.

Den handler om utenrikspolitikk og har samme form som den første debatten.

Kan miste 73 millioner stemmer
I alle unntatt fire stater må amerikanere registrere seg som velger før valgdagen. North Dakota er faktisk den eneste som tillater å stemme uten å ha gjort dette.

Ifølge undersøkelser er hele 73 millioner amerikanere egnet, men ikke registrert, for å stemme. For ordens skyld trenger man ikke å registrere seg hver gang det avholdes valg, men man bør gjøre det hver gang man flytter.

Per i dag er 24 millioner registrerte stemmer ikke lenger gyldige. 1,8 millioner avdøde amerikanere er også fremdeles registrert.

Selve valgdagen
Amerikanerne går til urnene første tirsdag etter første mandag i november, i år blir det 6. november.

Dette er indirekte. Velgerne stemmer på kandidaten de foretrekker, men valgmannsforamlingen (Electoral College) foretar det formelle valget.

Antallet valgmannsstemmer samsvarer med statens medlemmer i de to kamrene i den amerikanske Kongressen, og avhenger altså av statens størrelse.

California, som den største staten, 55 valgmannsstemmer. De minste statene har tre valgmannsstemmer, tilsvarende to senatorer til Senatet og ett medlem i Representantenes hus.

Alle stater har to senatorer. Små stater har dermed en liten fordel.

Forsamlingen består av 538 valgmenn- og kvinner og velges inn fra sine stater.

I praksis forplikter de seg til å stemme på bestemte kandidater, slik at flertallet i en stat sikrer stemmen i valgmannsforsamlingen. 17. desember, første mandag etter andre onsdag i desember, møtes de for å utpeke USAs neste president.

20. januar er den formelle innsettelsesseremonien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.