Et overvåkingskamera fanget øyeblikket da hurtigtoget på vei fra Madrid til Ferrol sporet av ved Santiago de Compostela nordvest i Spania.

(Se videoen lenger ned i saken)

SISTE: 40 av de 79 døde etter togkatastrofen er identifisert ved hjelp av fingeravtrykk eller obduksjon. En liste over bekreftede døde vil bli offentliggjort klokka 22, melder El Pais på nett. Det meldes om rundt 130 skadde, hvorav 95 er innlagt på sykehus. For 36 av disse betegnes tilstanden som kritisk.

Togulykken er den verste i sitt slag i Spania på 40 år.

Toget - med 222 passasjerer og en besetning på fire om bord - sporet av rundt fire kilometer fra jernbanestasjonen i den spanske pilegrimsbyen klokka 20.41 onsdag. Etter alt å dømme kjørte det for fort inn i en krapp kurve. Alle 13 vognene gikk av sporet, og en av dem begynte å brenne, melder NTB via Reuters og AFP.

Oppdatert: Dødstallet er oppjustert til 80 personer.

Det er ikke meldt om at nordmenn var i toget som sporet av.

Vitner sier til den spanske avisa El Pais at toget hadde en hastighet på 180 kilometer i timen da det kom inn i kurven der fartsgrensen er 80 kilometer i timen.

Samuel Juarez, en lokal representant for regjeringen, sa at toget holdt 220 km/t da ulykken inntraff, melder avisa El Mundo.

Se video av ulykken under.

HTML EMBED

- Jeg har sporet av, hva kan jeg gjøre? sa lokomotivføreren da han tok kontakt med togstasjonen like etter ulykken onsdag kveld.

I samtalen, som torsdag ble gjengitt i flere spanske aviser, innrømmet han at toget hadde kjørt inn i en sving i en fart på minst 190 kilometer i timen. Fartsgrensen på stedet er 80 kilometer i timen.

- Vi er bare mennesker! Vi er bare mennesker! sa lokomotivføreren ifølge avisa El País.

En av lokomotivførerne er satt under etterforskning, melder NTB torsdag.

Svært mange døde

I timen etter ulykken lå lik dekket av tepper ved siden av de veltede vognene mens røyk steg opp fra vraket. Brannmenn klatret over vognene for å hente overlevende ut av knuste vinduer.

Lederen for regionalmyndighetene i Galicia, Alberto Núñez Feijóo, sier til Televisión de Galicia at tilstanden for 20 av de skadde er alvorlig.

En pressetalskvinne for Núñez sier at tallene er foreløpige, og at de fortsatt kan stige. 73 personer ble funnet døde i toget. De andre døde av skader på sykehuset.

3654761

Utenriksdepartementet (UD) melder overfor NTB at de foreløpig ikke har hørt noe fra spanske myndigheter om at nordmenn var involvert i togulykken som hittil har krevd 77 menneskeliv. UD ønsker ikke å spekulere i hvorvidt de ville ha hørt noe innen morgentimene torsdag hvis nordmenn hadde vært rammet.

Skjedde kvelden før pilegrimsfest
Toget sporet av kvelden før den viktigste festivalen i pilegrimsbyen, der tusener av kristne pilegrimer fyller gatene. Mange av passasjerene var pilegrimer.

Katolikker har fulgt pilegrimsruta Camino de Santiago siden middelalderen for å besøke det de mener er graven til apostelen Jakob i den enorme katedralen.

Både den tradisjonelle høymessen onsdag kveld og konserter og fyrverkeri som var planlagt for festivalen, ble avlyst som følge av ulykken.

Begynte å brenne
- Det gikk så fort. Det føltes som om toget begynte å vrenge seg i en sving, og så klappet togvognene sammen, sier Ricardo Montesco, en av passasjerene, til Cadena SER.

Han sier at toget begynte å brenne, og at passasjerene slet med å komme seg ut. Mange mennesker ble knust nederst, og han så mange døde.

Et vitne i nærheten av stasjonen sier hun hørte en eksplosjon like før toget sporet av, men et annet vitne sier at toget kjørte for fort inn i en krapp sving.

- Det ligger lik på sporet, det er scener som fra Dante, sa lederen for Galicia-regionen, Alberto Núñez, i et intervju med en radiostasjon.

Trolig ulykke
Han sa det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken, som er en av de verste i togulykkene i Europa på flere tiår, men spanske myndigheter arbeider foreløpig etter en hypotese om at det var en ulykke.

Myndighetene sier de foreløpig utelukker at det dreier seg om sabotasje eller terrorisme, slik vitneutsagnet om en eksplosjon kunne antyde.

TV-bilder viser noen av vognene som står på skakke langs en mur ved siden av skinnene, mens andre ligger sammenkrøllet, istykkerrevet og delvis oppå hverandre, strødd utover sporet.

Flere er brettet sammen som et trekkspill, og en var kastet fem meter oppover en skråning. Det bakerste av de to lokomotivene begynte å brenne, og ilden spredte seg til en av vognene.

Redningsarbeid i gang
På veiene rundt sporet har det samlet seg mange ambulanser og brannbiler, mens politi og redningsarbeidere jobber febrilsk med å ta vare på de skadde og få sendt dem til sykehus.

Folk strømmet til sykehusene i byen for å gi blod, og brannmennene avlyste en pågående streik for å kaste seg inn i redningsarbeidet.

Spanias statsminister Mariano Rajoy erklærte tre dagers landesorg da han besøkte åstedet for togulykken torsdag.

Rajoy, som selv kommer fra Santiago de Compostela, skulle etter planen også møte overlevende som er innlagt på sykehus, melder NTB.