80 prosent av oljesølet er ikke rensket opp

Mye oljesøl igjen etter lekkasjen fra BPs brønn i Mexicogolfen. Les flere notiser fra verden her.

18.08.10 12:31

HTML EMBED

SISTE NYHETER

SISTE SPORT


Amerikanske myndigheter anslo tidligere i måneden at halvparten av de om lag 4,9 millioner fatene med olje som lekket ut etter ulykken med plattformen Deepwater Horizon 20. april, enten var brent opp, fordampet, rensket opp eller oppløst.

En gruppe forskere fra University of Georgia har nå analysert grunnlagsdataene for myndighetenes konklusjon, og er ikke enige.

- Vi kom fram til at mellom 70 og 79 prosent av oljen som har lekket ut, fortsatt befinner seg der ute et sted, sier forskeren Charles Hopkinson.

- En utbredt misoppfatning er at oljen som har løst seg opp også har forsvunnet og derfor er ufarlig, sier han.

- Oljen er fortsatt der ute og det vil trolig ta år før den er brutt ned. Det er fortsatt langt igjen før vi virkelig forstår hvilke følger dette får, sier han.

Tror Danmarks oljeeventyr kan forlenges

Danmarks oljeeventyr kan forlenges med mange år og gi ekstrainntekter på flere hundre milliarder kroner, skriver den danske avisen Børsen.

Ny forskning, som blir lagt fram under en konferanse på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i dag, viser at man ved å pumpe CO2 fra danske kraftverk ned i «døende» oljebrønner i Nordsjøen, kan forlenge den danske oljealderen med mange år.

Forskerne tror at den nye teknikken er så revolusjonerende at man kan pumpe opp 50 prosent mer olje fra brønnene som siden 1970-tallet har bidratt med milliarder til den danske statskassen.

Mens man tidligere antok at brønnene i Nordsjøen var i ferd med å gå tørre, og at Danmark om få år ville være avhengig av importert olje, er pessimismen nå snudd til optimisme.

- Dette er et gjennombrudd man vil se på med stor interesse innen oljeindustrien, sier professor Erling Stenby ved DTU til Børsen.

Forskningsresultatene viser at den nye teknikken kan øke utnyttelsesgraden av oljeforekomstene under havbunnen fra 30 til 45 prosent. Dette skal skje ved å pumpe store mengder CO2 ned i grunnen, slik at oljen presses ut av lommer som ellers vil være utenfor borrenes rekkevidde.

Israelske flyangrep mot Gazastripen

Israelske kampfly gjennomførte tirsdag kveld fire angrep mot mål på Gazastripen, men det er ikke meldt om drepte eller sårede.

Angrepene var rettet mot smuglertunneler langs grensa mot Egypt, samt mot et jorde sør for Khan Yunis som militante palestinere skal ha skutt raketter fra.

De israelske flyene angrep også mål i Zeitoun øst for Gaza by og i flyktningleiren Deir al-Balah, opplyser palestinske sikkerhetskilder og øyenvitner.

Tidligere tirsdag ble to israelske soldater lettere såret av en granat som ble avfyrt fra Gazastripen, opplyser militære talsmenn i Israel.

Kort tid etter angrepet rullet seks israelske stridsvogner over grensa og avfyrte granater mot en bygning i Khan Younis. Heller ikke etter dette angrepet ble det meldt om drepte eller sårede.

Blagojevich funnet skyldig

Den korrupsjonsanklagede tidligere amerikanske senatoren Rod Blagojevich er funnet skyldig i å ha avgitt falsk forklaring.

Den 53 år gamle demokraten måtte gå av som guvernør i Illinois i 2009, etter anklager om at han hadde forsøkt å selge senatsplassen som ble ledig da Barack Obama ble president.

Tiltalen mot Blagojevich var på 24 punkter og omhandlet blant annet korrupsjon, pengeutpressing, sammensvergelse og bedrageri.

En jury fant tirsdag den tidligere Illinois-guvernøren skyldig i ett av tiltalepunktene, som lød på falsk forklaring.

Jurymedlemmene brukte 14 dager på å komme fram til sin kjennelse, men greide ikke å bli enige om skyldspørsmålet i de 23 øvrige tiltalepunktene.

35 omkom i bussulykke

35 mennesker omkom da en fullastet buss kjørte utfor veien og ned i en dyp kløft nord på Filippinene onsdag.

Bremsesvikt skal ha vært årsak til ulykken, som skjedde utenfor feriebyen Baguio, rundt 200 kilometer nord for hovedstaden Manila.

Det var 47 mennesker om bord i bussen og en talsmann for politiet bekrefter at 35 av dem omkom i ulykken.

- Seks andre passasjerer ble alvorlig skadd og var bevisstløse da de ble hentet opp, og de øvrige var også skadd, sier talsmannen. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.