*Nettavisen* Nyheter.

80 prosent ufør - startet nettavis

Jon Henrik Larsen driver en populær nettavis, til tross for at han er autist.

31.05.13 08:40

(SIDE2:) Barn med nedsatt funksjonsevne er blant de mest sårbare i verden, spesielt i fattige land. Derfor har UNICEF i år valgt å sette fokus på dem i sin tilstandsrapport State of the World’s Children 2013.

Denne rapporten ble presentert på Litteraturhuset i Oslo i dag, med prinsesse Märtha Louise (41) som åpningstaler.

- Blir imponert
- Barna er utvilsomt vår viktigste ressurs. Det er vår felles oppgave å sørge for at deres rettigheter blir ivaretatt. Det er vårt ansvar å se alle barns evner og muligheter, uavhengig av hvor i verden de bor, sier hun i sin hilsen.

Hun har engasjert seg mye i kampen for å sikre rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne.

- Min erfaring i møte med mennesker med ulike fysiske eller psykiske utfordringer, er at jeg stadig blir imponert over ressursene de innehar og det fantastiske pågangsmotet de viser, sier hun.

Fikk drive skoleradio
Til stede er også Jon Henrik Larsen (28), som forteller om sine erfaringer. Larsen er autist og 80 prosent ufør - men er eier og leder av mediebedriften Salangen Nyheter.

Han forteller om utfordringer og hjelp han opplevde i oppveksten.

- Da jeg begynte i barnehagen, klarte jeg ikke å kommunisere med barna, og holdt meg mest til de voksne. På skolen ble jeg en skoletaper, jeg ble mobbet og var «den stygge andungen» i klassen, sier han.

Heldigvis fikk han god støtte fra en lærer på skolen.

- Han fant min retning. Jeg fikk drive skoleradio og hadde sending hver dag. Der fikk jeg være meg selv. Da jeg gikk ut av skolen i 10. klasse, var det ti stykker i skoleradioen, sier han.

- På plass før brannbilen kom
Så begynte han på videregående, og igjen opplevde han å holdes utenfor. Lyspunktet kom da han begynte i 2. klasse på IKT-linja.

- Der var det et valgfag: Nettavis. Det var da livet mitt begynte å gå oppover. Jeg hadde funnet min nisje, sier han.

Han fikk en slitt, gammel moped av onkelen sin og fikk hjelp til å pusse opp denne. Snart kunne han kjøre rundt i nærområdet for å lage saker til skolens nettavis.

- Jeg var ofte på plass før brannbilen kom. Til slutt sa brannmesteren: «Kan ikke du begynne å ha med slangen og begynne å slukke når du kommer?» ler han.

Fikk domenenavn
Det året fikk han en overraskende bursdagsgave av foreldrene: Et domenenavn. Salangen-nyheter.com tilhørte nå Larsen, og med hjelp av skolen startet han en bedrift han kunne drive etter skoletiden.

- Matte er ikke min sterke side, så jeg fikk hjelp av en fadderbedrift som sørget for det økonomiske. Jeg var journalist som dro ut i bygda for å skrive saker, sier han.

Vil stille krav
Larsen sier at det kan være problematisk at man ikke kan se at han er ufør. Han påpeker at han møter mange utfordringer i hverdagen de fleste slipper:

- Jeg kan for eksempel ikke sette inn ting i oppvaskmaskinen. Det er så mange tagger at jeg ikke klarer å finne ut hvor tallerkenen skal settes, sier han.

Han håper politikerne kan hjelpe uføre som ikke kjenner sine rettigheter. Larsen har fått god hjelp av både mor, søster og lærere på skolen.

- Ikke alle er like heldige som meg. Man bør få synliggjort handikappede og ha en ombudsperson i hver kommune, som kan stille krav til kommunen. Det kan gjøre barna synlige, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.