*Nettavisen* Nyheter.

800 millioner for å skifte ut alle spilleautomatene i Norge

Norsk Tipping er i innspurten for å inngå en kontrakt på 800 millioner kroner med et svensk selskap. De nye spilleautomatene skal kunne overvåkes av myndighetene og utplasseres i Norge innen tre år.

20.06.08 11:03

Stortinget har tidlig i sommer, etter forslag fra Kultur- og kirkedepartementet, vedtatt å endre Loven om Pengespill for å få bedre kontroll med markedet for spilleautomater. Statens eget pengespillselskap, Norsk Tipping er tildelt monopol på driften av slike gevinstautomater i Norge.

Det innebærer at 18.500 gamle automater skal vekk fra kjøpesentre og andre offentlige tilholdssteder i hele Norge og erstattes av 10.000 nye som skal inneholde spesifikke kriterier.

Svenske Dagens Industri skriver at Essnet Interactive allerede har fått tilslaget på gigantkontrakten, men direktør for informasjon og samfunnskontakt, Peer J. Svenkerud i Norsk Tipping, sier det foreløpig bare er foretatt en kontraktstildeling i kjølvannet av en anbudsrunde. Flere amerikanske selskap var med i denne runden.

- Dette er ganske viktig for oss å få presisert. Kommer automatdivisjonen hos oss og Essnet Interaktive til enighet, vil en endelig kontrakt undertegnes den 30. november, sier han og opplyser at de skal hente de 800 millionene fra et fond for IT-investeringer.

- Vi har et fond for fremtidige IT-investeringer hvor vi har oppsparte midler, dette skal vi ta av i flere år fremover, sier han og opplyser at alle de 10.000 nye automatene etter planene vil være i full drift 31. juni 2006.

Høsten 2004 utplasseres de første fra Norsk Tipping og skifter ut de gamle. Alle dagens spilltillatelser er utløpt 31. desember 2005 og fra 1. januar 2006 er Norsk Tipping eneoperatør på markedet.

Svenkerud sier at de har satt relativt strikte tidsfrister underveis og at det er spesielt de punktene som må avklares med Essnet Interactive, et selskape som er eid med 55 prosent av Essnet, 35 prosent av børsnoterte Boss Media og 10 prosent av australske Tattersalls.

Ifølge Dagens Industri eier Boss Media spillplattformen og programvaren, mens Essnet sitter med maskinvarene og den tekniske utrullingen. Boss Media har blant annet et nytt IVT-system for enarmede banditter som allerede er i drift hos Svenska Spel.

- Vi har lagt ned klare spesifikasjoner i anbudet vårt. Det skal være mindre aggressive terminaler som fremmer mer underholdning enn gambling. Myndighetene og Norsk Tipping skal ha muligheter til å følge med på pengestrømmene hele veien, siden terminalene vil være knyttet sammen i ett nettverk, sier Svenkerud til Propaganda.

Han sier at det vil bli bedre kontroll med aldersgrensenemed de nye spillene, i tillegg til hvor automatene er utplassert og utbetaling av gevinster til spillerne.

- De nye automatene vil ikke betale ut gevinster i form av klingende mynt, men gjennom en gevinstkvittering som kan heves i kassen. Automatene skal ut av inngangspartiene på kjøpesentre og inn i lokaler hvor aldersgrensen på 18 år effektivt kan håndheves, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.