RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

839 norske soldater skadet i Afghanistan

Foto: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Det har blitt mer krevende og farligere å være norsk soldat i Afghanistan.

Antall skader og dødsfall blant norske soldater i Afghanistan er økende. Det viser Forsvarets ferske skadestatistikk for operasjoner i Afghanistan for perioden 2001-2010.

For de to siste årene i perioden har det vært en reduksjon i antall tjenesteår, mens antall skader fortsetter å øke.

- Ikke tilfeldigheter
- Det er grunn til å tro at oppdraget er blitt mer krevende og at dette ikke er tilfeldigheter, sa forsvarsminster Grete Faremo på en pressekonferanse da hun fikk overlevert rapporten fra Forsvaret fredag.

- Jeg kan bare beklage de liv som er gått tapt, sa hun.

Til stede på pressekonferansen var foruten forsvarsministeren også forsvarssjef Harald Sunde, sjef for Forsvarets sanitet, generalmajor John Maxfield Steineger og sjef for medisinsk avdeling ved Forsvarets sanitet, brigader Per William Bratlie-Jensen. Sistnevnte har ledet arbeidet med rapporten.

Ser andre skader
Bratlie-Jensen, som er kirurg og selv har tjenestegjort som overlege i Afghanistan, sier det som møter legene der er annerledes enn det som møter dem på operasjonsstua hjemme i Norge.

- Her hjemme ser vi mye av det vi kaller stumpe skader fra fall eller slag, men sjelden skuddskader. Der nede er det mye skuddskader og også eksplosjonsskader, sier han til Nettavisen.

Han sier det er svært forskjellig hvordan veteranene som skades takler hverdagen. Dette er blant de tingene Forsvaret ønsker å følge opp videre i en levekårsundersøkelse.

Det er første gang Forsvaret presenterer en slik rapport med historisk skadestatistikk. Forsvarssjef Sunde understreket at Forsvaret har hatt god oversikt over den enkelte soldat, men innrømmet at oversikten manglet. Da den ble etterlyst i januar, ble Forsvarets sanitet satt på jobben.

- Bedre system
Nå foreligger altså rapporten, «Skadde i Afghanistan 2001-2010».. Samtidig mener Forsvaret og Forsvarsdepartementet at de har fått et langt bedre verktøy for å føre skadestastikk for framtiden.

- Dette er en viktig rapport også fordi vi nå har fått på plass et godt elektronisk system for å føre skadestatistikk framover, sier Faremo.

I rapporten er det registrert 948 fysiske skader på 839 nordmenn i Afghanistan i perioden. De fleste kom i aktiv tjeneste/arbeidstid.

26 av skadene er det Forsvaret kaller traumer, som er de alvorligste skadene. De fleste av disse inntraff i angrep/kamphandlinger. Ni av disse 26 omkom. 20 av de 26 skadene skyldes fientlige handlinger. Av de som døde, inntraff døden straks eller etter kort tid og før ankomst sykehus.

Noen lignende oversikt over psykiske skader har Forsvaret foreløpig ikke. Forsvarets sanitet sier en slik statistikk ville blitt svært unøyaktig og peker på at psykiske skader som regel viser seg i ettertid.

Da oberstløytnant Siri Skare ble drept under en angrep på FN-hovedkvarteret i Mazar-e Sharif 1. april i år, var hun den tiende nordmannen som var drept i tjeneste i Afghanistan siden 2001.

Skare tjenestegjorde ikke for ISAF-styrken, men var militær rådgiver for FNs United Nations Assistance Mission (UNAMA).

I juni i fjor ble de fire soldatene Andreas Eldjarn, Simen Tokle, Trond Andre Bolle og Christian Lian drept av en veibombe i Almar distrikt noen få mil vest for den norske leiren i Meymaneh.

Dette var første gang at flere norske soldater ble drept i ett og samme angrep.

Skadestatistikken

I perioden 2001-2010 har 6938 personer (467 av dem kvinner) tjenestegjort i Forsvaret i operasjoner i Afghanistan. Dette utgjør tilsammen 4876 tjenesteår.

Totalt ble det registrert 948 skader på 839 personer.

Av disse skadene var 26 registrert som fysiske traumer (traumer er i henhold til Natos definisjon og omfatter blant annet alvorlige krigsskader). Av disse 26 omkom ni.

De resterende 922 skadene er klassifisert som «andre skader».

I 2010 var antallet omkomne høyt og veibomben 20. juni medførte fire dødsfall.

Av 26 registrerte traumeskader skyldtes 20 fiendtlige handlinger.

Psykiske skader er ikke med i statistikken.

(Kilde: Skadde i Afghanistan 2001-2010)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere