*Nettavisen* Nyheter.

9 av 10 voldtekter er relasjonsvoldtekt

Foto: Thinkstock

Bør få langt mer oppmerksomhet, mener politimester Benedicte Bjørnland.

16.11.11 21:25

- Noen har åpenbart problemer med å vite hvor grensen går, påpeker politimesteren i Vestfold politidistrikt ovenfor Østlands-Posten.

Benedicte Bjørnland vil at ungguttene skal lære hvor grensa for voldtekt går i seksualundervisningen på skolen.

Fest og nachspiel

Voldtekter av sansesløst berusede eller sovende ungjenter på fest og på nachspiel går igjen. Ni av ti voldtekter som blir anmeldt er såkalte relasjonsvoldtekter der offeret kjenner til gjerningsmannen fra før. Bjørnland, mener mange unggutter ikke skjønner hvor grensa for voldtekt går, og at grensesetting må læres bort på lik linje med prevensjon i seksualundervisningen på skolen.

- Grensa mellom akseptabel og uakseptabel sex er flytende, påpeker Bjørnland.

Politimesteren mener relasjonsvoldtekter kan forebygges ved at ungdommer lærer om grensesetting i seksualundervisningen, men også ved at kunnskap om voldtekt kommer inn som tema i lærerutdanningen. Hun påpeker at det mangles kunnskap om voldtekt og viser til spriket i antakelsen til voldtektsutvalget i 2008 om at det anslås at det skjer mellom 8.000 og 16.000 voldtekter i Norge årlig. Bjørnland mener det er nødvendig med forskning på området.

- Noen vil hevde at vi lever i en seksualisert verden. Når man som ung skal manøvrere inn i dette kan det være vanskelig å skjønne at noe ikke er greit, mener hun.

Bjørnland viser til at jenter i aldersgruppen 16-24 år er overrepresentert som offer - en alder der mange debuterer seksuelt.

- Beruselse er en vesentlig forklaring, sier hun.

Etter overgrepet kan jentene ha problemer med å forklare hva som har skjedd, og mange venter med å anmelde overgrepet på grunn av sjokk og skam. Bjørnland påpeker at dette vanskeliggjør etterforskningen.

Vær rask

- Det er viktig å anmelde raskest mulig, slik at bevis kan sikres, slik som DNA og foto og beskrivelse av fysiske skader og traumer. Anmeldes det lang tid etter overgrepet, kan viktige spor gå tapt, noe som vanskeliggjør oppklaring.

Politimesteren viser til at voldtektene også skjer på flere arenaer, ikke kun ungdomsfesten, men også på arenaer der ungdommer møtes i forbindelse med idrett eller frivillig arbeid. Her har voksne en oppgave med å følge med, mener hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag