RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
BARN I STRAFFEREGISTERET: I 2014 ble 214 barn mellom null og 10 år registrert i politiets strafferegister. Illustrasjonsfoto.
BARN I STRAFFEREGISTERET: I 2014 ble 214 barn mellom null og 10 år registrert i politiets strafferegister. Illustrasjonsfoto. Foto: Vyacheslav Oseledko (AFP)

9 måter norske barn får kriminelt rulleblad

Mobbing kan havne på barns rulleblad.

I 2014 ble 214 barn mellom null og 10 år registrert i politiets straffesaksregister. Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier at mange av disse barna er såkalte tidligstartere, som vil utvikle en kriminell løpebane hvis de ikke blir korrigert tidlig.

Les egen sak her: 214 barn havnet i straffesaksregisteret

Bjørnebekk sier at det er stor forskjell på type handlinger barna har begått, og at noen handlinger er symptomer på langt større problemer enn andre handlinger.

Nettavisen presenterer her hvordan de 214 barna brøt loven. Fordi barna ikke kan straffes, har de alle hatt status som mistenkt. Alle sakene er henlagt.

Voldsforsker Bjørnebekk sier at dette ikke er noe problem knyttet til innvandring, men sier samtidig at barn i noen etniske minoritetsgrupper er mer sårbare, og har lettere for å utvikle seg i feil retning.

1. Vold og trusler
20 barn var mistenkt for vold og trusler. I noen av tilfellene ble det brukt kniv. Alle disse barna var gutter, og de aller fleste var 10 år gamle.

I artikkelen «214 barn havnet i straffesaksregisteret» forteller voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen hvordan noen barn tidlig viser opposisjon mot autoriteter, og hvordan man kan ta tak i disse barna og hjelpe dem til å komme ut av en vei som fører mot et kriminelt liv.

2. Sedelighet
26 gutter har blitt mistenkt for lovbrudd av seksuell karakter. De fleste sakene er oppført i strasak som seksuell omgang med barn under 10, 14 eller 16 år. I noen svært få tilfeller er det registrert som voldtekt.

- Seksuelle overgrep blant så unge barn er veldig sjeldent, og veldig alvorlig når det skjer. Jeg har selv slike barn i mine studier, og da har det vært snakk om barn som selv har blitt utsatt for overgrep, sier Bjørnebekk.

I Sverige finnes en privat klinikk, off.clinic, som er et tilbud til barn som har begått seksuelle overgrep.

3. Brann
34 barn oppført i STRASAK i 2014 har vært involvert i ildspåsettelse.

- Man må skille mellom de som gjør noe bevisst, og de som gjør det i vanvare, sier Bjørnebekk. Hun sier at å tenne på noe kan være et kraftig symptom på alvorlig negativ utvikling hos barnet.

- Men når de er så små, skjønner de kanskje ikke konsekvenser. Det kan hende de bare ønsket å se på flammer. Annerledes er det hvis de tenner på skolen fordi de er sinte, sier hun.

4. Vandalisme
49 barn hadde begått en eller annen form for skadeverk. Bjørnebekk sier at dette er alvorlige forbrytelser hvis det går inn i et mønster.

Hun peker blant annet på taggere som gjør vandalisme til en kultur og en livsstil.

- Det er en hel kultur rundt dette, og det er problematisk.

- Disse barna bruker sjelden maske når de tagger. De puster inn gassene, og kan utvikle nærmest en avhengighet, sier hun.

5. Naskerne
En annen stor kriminell gruppe, er naskerne. Hele 45 barn er tatt for nasking. Blant de 22 jentene på lista over 214 lovbrytere opp til ti år, finner vi 14 av jentene på naske-lista.

- Mange barn har vært borti dette. Mange av dem slutter med det når de blir tatt. Det er ikke de som er problematiske. Det store problemet er hvis nasking blir et mønster, og barna ikke ikke tar korreksjonen når de blir tatt, sier Bjørnebekk.

Hun sier at noen av disse naskerne har dårlig impulskontroll som gjør at de ikke klarer å styre seg.

6. Innbrudd
Noen svært få 10 år gamle gutter er tatt for innbrudd. Bjørnebekk forteller at hun i sin forskning har intervjuet noen barn som har blitt brukt av eldre til å gjøre innbrudd.

Dette er gjerne tidligstartere som har kommet i kontakt med eldre gutter som også driver med kriminalitet.

- De har for eksempel blitt brukt til å klatre inn gjennom vindu og åpne døra. På den måten har de blitt deltakende i alvorlige forhold. Det er gjerne tidligstarterne som blir lurt til å gjøre dette av eldre, sier hun.

7. Trafikk
Åtte barn er oppført i STRASAK under kriminalitetstype «trafikk». Dette er barn som har satt seg bak rattet og kjørt avgårde.

I noen av tilfellene er det også registrert at handlingen har ført til personskade.

- Det viktigste budskapet mitt, er at vi voksne må sørge for at bilen ikke er åpen og blir tilgjengelig for barn. De kan jo også rote seg inn i bilen og komme i skade for å sette den i gang, sier politiets utrykningssjef, Runar Karlsen, til Nettavisen. Han har selv erfaring med hvor ille det kan gå.

- Jeg husker godt en sak for mange år siden, der barn kom seg inn i en bil og låste døren. Det tok fyr, og barna omkom, forteller Karlsen.

8. Foreldrene
Noen barn havner i straffesakregisteret som en direkte konsekvens av foreldrenes handlinger.

I 2014 ble barn ned til null år registrert for falsk forklaring og brudd på utlendingsloven. Kripos, som har ansvar for STRASAK, forteller Nettavisen at noen av barna har blitt oppført i STRASAK sammen med sin øvrige familie.

9. Mobbing
Det er ikke mange barn som blir oppført i STRASAK på grunn av mobbing. Vi velger likevel å ta dette med, fordi mobbing er et stort samfunnsproblem.

Mobbe-saker i STRASAK blir gjerne registrert med «ærekrenkelser via datasystemer». Dette er brudd på straffeloven paragraf 246 og 247. I motsetning til de andre gruppene, er ikke gutter overrepresentert her.

Les egen sak her: 214 barn havnet i straffesaksregisteret

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere