9 ting du MÅ gjøre Amsterdam

Å besøk en av byens mange barer, står høyt på lista til mange turister i Amsterdam.

Å besøk en av byens mange barer, står høyt på lista til mange turister i Amsterdam. Foto: Andrusenko Volodymyr Iovan (Thinkstock)

Nederlands hovedstad byr på mange overraskelser. Her er noen ting du bare må gjøre i Amsterdam.

26.07.12 13:43

Følg oss på FACEBOOK

1. Lei en sykkel i Amsterdam

I en by med færre enn 800 000 innbyggere skal det være over 900 000 sykler. «Alle» sykler i Amsterdam, og det er gode sykkelstier over alt. Det gjør det enkelt å komme frem nær sagt hvor som helst i den flate byen.
www.macbike.nl

2. Gå på kunstmuseum i Amsterdam

Få europeiske byer kan sammenligne seg med Amsterdam når det gjelder museer og gallerier. Van Gogh-museet er et must, det samme er Heremitage Amsterdam og Rijksmuseum , som straks åpner etter en omfattende renovering. Museum Van Loon gir ellers et interessant innblikk i Nederlands kolonihistorie. Familien var med og stiftet det mektige Hollandske Øst India-selskapet i 1602, og etterlot seg et typisk «townhouse» midt i sentrum av byen.
I Nieuwe Spiegelstraat ligger det en rekke kunstgallerier.

3. En tur på kanalen i Amsterdam

Navnet Amsterdam betyr «demningen på Amstelelven», og nærheten til vannet er åpenbart. En rekke selskaper tilbyr turer på det 1000 kilometer lange nettverket av kanaler i Amsterdam, som er en fin og annerledes måte å oppleve byen på.
www.canal.nl

4. Anne Frank-museet i Amsterdam

Anne Frank-museet ligger vegg i vegg med huset der Anne Frank og hennes familie gjemte seg de skjebnesvangre årene under Andre verdenskrig.

5. Gå på kafé i Amsterdam

Som innbyggerne ellers bør du unne deg en tur på en av de mange flotte kafeene i byen, om det er på en brun «coffeeshop» eller high tea på Hotel Amrâth Amsterdam .

6. Besøk Red Light District i Amsterdam

Ikke så tradisjonelt, kanskje, men strøket har mye annet spennende å by på enn poserende prostituerte. I ellers koselige Rossebuurt (hollandsk for «rødt nabolag») finner du i tillegg mye vakker 1400-tallsarkitektur, blant annet den gamle, gotiske Oudekerk (den gamle kirken).
www.amsterdam.info/red-light-district

7. Bo på en husbåt i Amsterdam

Det finnes mange bra hoteller i byen, men skal du oppleve noe helt spesielt er det en idé å leie en husbåt, som det finnes mange varianter av på kanalene.
www.houseboathotel.nl

8. Opplev byen fra oven i Amsterdam

Svært få besøker den gamle kirken Zuiderkerk, som ble bygget mellom 1603 og 1611. Kirken er ikke lenger i aktiv bruk, men anvendes til en utstilling om viser den arkitektoniske utviklingen i og rundt Amsterdam. Du kan også klatre opp i tårnet, der du har en fantastisk utsikt over byen.

9. Besøk Jordaan i Amsterdam

Amsterdams vennligste distrikt rett vest for sentrum var tidligere boområde for arbeidsklassen. Navnet stammer trolig fra det franske ordet jardin (hage). I dag er det et sydende kultur- og kaféliv her. Café Spanjer & Van Twist har en herlig terrasse ut mot kanalen. Konsert- og matstedet BIHP Art Food and Drinks og The Pancake Gallery er to andre gode tips.

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag