RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

90 dager ekstra i Libya

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)
Sist oppdatert:
NATOs medlemsland er blitt enige.

NATOs medlemsland er blitt enige om å forlenge den militære innsatsen i Libya med 90 dager, til slutten av september. Samtidig skrur NATO opp trykket i Libya ved blant annet å sette inn britiske og franske kamphelikoptere mot styrkene til Mummar al-Gaddafi.

- Denne avgjørelsen sender et klart budskap til Gaddafis regime: Vi er bestemt på å fortsette vår operasjon for å beskytte det libyske folk, NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Avgjørelsen kom etter et møte mellom ambassadørene til de 28 NATO-landene pluss Jordan, Qatar, Svergige De forente arabiske emirater og Marokko.

Målet er å beskytte
Sør-Afrikas president Jacob Zuma har den siste tiden forsøkt å megle fred mellom Gaddafi og opprørerne. Gaddafi har gjort det klart at han ikke vil overgi landet til sine motstandere. NATO gjorde det klart etter møtet at det ikke er et NATO-mål å styrte Gaddafi, men å forhindre at sivilbefolkningen i landet blir skadet.

Fogh Rasmussen sier at dagens avgjørelse sender et signal til innbyggerne i Libya om at «Vi står sammen for å sørge for at dere kan forme deres egen fremtid, og den dagen kommer nærmere».

Norges bidrag
Norge har de siste månedene deltatt i krigen med seks jagerfly. Denne helgen ble det kjent at de seks jagerflyene hadde sluppet 335 bomber over Libya i tiden de har vært i krig.

Les egen sak: 335 norske bomber over Libya

Informasjonen kom etter at regjeringen har høstet sterk kritikk for å hemmeligholde hva den norske styrken på Kreta gjør over Libya.

- Folk er imponert over at våre fly gjør en så god jobb. Vi er blant de aller beste i verden. Jeg får skryt for det fra andre land, og nå overbringer jeg rosen til dem som fortjener den. De norske F-16-flyene, kombinert med flygernes kunnskaper, gjør at Norge er helt i verdensklasse når det kommer til å gjennomføre krevende oppdrag, sa Stoltenberg under sitt besøk på Kreta denne helgen.

Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere