NEW YORK (Nettavisen): Legen Muzaffar Ghanghro er nå under etterforskning etter at hele 1100 personer i byen Ratodero i Pakistan har fått påvist hiv, de fleste av dem på grunn av feil bruk av sprøyter.

Ifølge NY Times er rundt 900 av de som er blitt smittet med hiv, barn som er under 12 år gamle.

Helsemyndighetene frykter derimot at tallet er mye høyere, siden bare en liten del av byen er blitt testet for hiv.

Ifølge en rapport gjengitt i avisen skal legen Muzaffar Ghanghro, som fortsatt får praktisere som lege, ha brukt de samme sprøytene gjentatte ganger på flere av pasientene.

To av barna døde

Gjenbruk av sprøyter skal være hovedårsaken til hiv-epidemien som har spredd seg i byen. Politiet som etterforsket saken, fant ut at de fleste av barna hadde gått til en bestemt lege, Muzaffar Ghanghro, og det antas nå at han er en av hovedårsakene til HIV-epidemien.

Totalt 200.000 mennesker bor i Ratodero, som har noen av de fattigste innbyggerne i Pakistan, hvor også analfabetismen er høy.

- Min kone og meg selv er heldigvis litterære mennesker. Vi klemmer på og elsker vår datter. Men våre slektninger har sluttet røre henne og de ønsker ikke lenger å besøke oss, sier journalisten og TV-reporteren Gulbahar Shaikh til NY Times.

Det var Shaikh som i april i år avslørte hiv-skandalen i landsbyen og som gjorde verden oppmerksom på det forferdelige omfanget.

I forbindelse med avsløringen fant han ut at han egen to år gamle datter hadde gått til den samme legen og fått påvist hiv-viruset.

En annen som ble rammet av skandalen er arbeideren og seksbarnsfar Imtiaz Jalbani. Han forteller til NY Times at fire av hans barn har fått påvist hiv, og at de to yngste av dem døde, bare 14 måneder og tre år gamle.

Jalbani forteller også at legen «klikket» på ham, da han ble gjort kjent med at det ble brukt en gammel sprøyte. Ifølge seksbarnsfaren fotalte Ghanghro at han brukte en gammel sprøyte fordi Jalbani ikke hadde penger til å betale for en ny en.

- Han sa; «Hvis du ikke vil ha behandling av meg, så får du gå til en annen lege», sier Jalbani.

- Min kone og jeg selv måtte sulte for å få råd til medisinen, sier han til NY Times.

Jobber fortsatt på et statlig sykehus

Ghanghro var kjent for å være det billigste lege-alternativet i byen og tok bare rundt to kroner for et legebesøk. Det er kanskje ikke så mye, men likevel litt i en by hvor de fleste foreldrene tjener mindre enn 550 kroner i måneden. Ghanghro på sin side benekter derimot at han har brukt samme sprøyter flere ganger.

Ghanghro ble arrestert og puttet i arresten i slutten av april i år, og er siktet for forsømmelse, uaktsomt drap og for å ha forårsaket utilsiktet skade. Legen er derimot ikke dømt, og hevder seg uskyldig, og er nå ute på kausjon.

Ifølge NY Times har han fornyet sin legelisens og jobber nå som en allmennpraktiserende lege på et statlig sykehus i utkanten av Ratodero.

Dette skjer selv om de pakistanske lovene ikke tillater at en person som er siktet og arrestert for gjenbruk av sprøyter skal få lov til å være ute mot kausjon.

Helsemyndighetene sier også at legens gjenbruk av sprøyter ikke alene er årsaken til hiv-epidemien i byen. De viser til at barberere og tannleger som jobber fra veikanten også driver med gjenbruk av utstyr, ifølge legen Imran Akbar Arbani.

Arbani forteller at minst tre barn har dødd i området siden april som en følge av HIV-epidemien.

Men også andre dødsfall kommer i kjølvannet.

I mai ble en hiv-smittet kvinne drept av sin ektemann da han kvalte henne,

Og i juni i år oppdaget beboerne i en nærliggende landsby at en familie hadde bundet datteren til et tre, fordi hun hadde testet positiv for hiv. De ville ikke at jenta skulle få bevege seg fritt, slik at hun kunne smitte andre mennesker.

37,9 millioner mennesker har hiv

Antall hiv-relaterte dødsfall i verden var i fjor rundt 770.000, som er 33 prosent lavere enn i 2010. Det kommer fram i FNs aidsprograms (UNAIDS) siste rapport, ifølge NTB.

I 2010 døde nemlig 1,2 millioner mennesker av aids-relaterte årsaker. Tallet går stadig ned, og bare mellom 2017 og 2018 var det en nedgang på 30.000 dødsfall – fra 800.000 til 770.000.

Om lag 37,9 millioner mennesker lever i dag med hiv. Av disse har 23,3 millioner tilgang til antiretrovirale medisiner, som holder viruset i sjakk så den smittede ikke utvikler aids. Det er rekordmange.

Ifølge hivnorge.no var det ved utgangen av 2018 registrert i alt 6.468 akkumulerte tilfeller av hivdiagnosen i Norge, og man antar at det i dag lever i overkant av 4.000 mennesker med hiv i Norge.