RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

9000 vil bevare disse

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
I august ble ni vegger i Oslo dekket av malerier i et kunststunt. Nå ønsker 9000 mennesker å bevare dem for ettertiden, og slik kan det bli...

I begynnelsen av august 2011 inntok flere verdenskjente Street Art kunstnere Oslo. Til sammen 600 kvadratmeter på ni ulike husvegger rundt omkring i byen ble dekorert. Blant annet lagde Shepard Fairey - kunstneren bak Barack Obamas Hope-plakat - en minnehyllest til Utøya-ofrene på en husvegg på Majorstua. Sjekk hjemmesiden til Art Walk her.

Arbeidet var en del av en veldedighetsaksjon sponset av Blomqvist kunsthandel. Kunsthandleren solgte også Street Art kunstverk til inntekt for Human Rights Watch (her er kunstkatalogen inkludert veggmaleriene). Foreløpig har veggvaskerne i Oslo holdt seg unna disse maleriene, men på et eller annet tidspunkt vil deres skjebne bli beseglet.

Rusken-general Jan Hauger har allerede gått hardt ut i Aftenposten og fordømt Street Art fordi han mener den legaliserer maling av husvegger og dermed fører til mer tilgrising av byens husvegger.

Vil bevare
Oslokunstneren SinnSykShit by:Larsen, alias Kim André Larsen, initiativ til å bevare bildene. Til nå Facebook-siden PROTECT THE ART WALK! (ekstern lenke) samlet 8800 følgere.

Hvis du også vil bevare bildene så klikk deg videre til gruppa og delta.

Nå kan initiativet bære frukter. Aps ordførerkandidat Rune Gerhardsen sier at han nå vil ta initiativ til å bevare kunstverkene.

- Hvis det er slik at folk ønsker å ha dem der, så vil jeg ta initiativ til at det skjer. Jeg kommer til å ta initiativ til å ta vare på disse gjennom forretningsutvalget hvis det ikke løses administrativt, sier Gerhardsen som tirsdag var gjesteredaktør i Nettavisen.

Til Nettavisen sier Gerhardsen at han ikke er glad i tagging på byens husvegger, men han ønsker å gi rom for at graffiti og annen veggkunst får lov til å blomstre i hovedstaden.

- Jeg lagde siden for å vise at det kan se fint ut med kunst i bybilde. Flere og flere begynner å se Street Art som en kunstform. Foreløpig er det den som har slått igjennom, men jeg opplever at det også er flere som begynner å like graffiti, sier SinnSykShit. Selv lager han graffiti inspirert kunst, og noen av kunstverkene hans kan du se på Facebook-siden til SinnSykShit (ekstern lenke).

- Vil aldri dø
SinnSykShit har i mange år sett hvordan graffiti har blitt forsøkt visket vekk fra bybildet i Oslo. Han håper at politikerne snart får øynene opp for denne kunstformen. Han opplever at byen har en nulltoleranse mot graffiti, og at det derfor har blitt mer tagging.

- I stor grad er det de samme menneskene som tagger og som lager graffiti. Jeg er ikke for tagging men jeg ønsker at graffitikunstnere skal ha steder til å uttrykke seg. Vi liker å male ute i friluft, men i Oslo er det ingen steder å gjøre det. Det er en sammenheng mellom mellom tagging og graffiti. Skal man bli kvitt tagging må man komme i dialog, og nulltoleranse er ikke dialog, sier han.

- Nå hører du at Rune Gerhardsen er positiv til denne typen kunst, og du har fått 9000 følgere på Facebook. Føler du det er håp for graffiti og street art?

- Ja, jeg håper virkelig at de ikke fjerner de maleriene. I så fall beviser politikerne en gang for alle at de har en nulltoleranse. Uansett kommer det ikke til å dø. Det har alltid vært slik at folk har vært ute og malt på ting. Det ble bare litt enklere da de oppdaget sprayboksen, sier SinnSykShit.

Nedenfor kan du se når London Police lagde maleriet i Bygdøy Allé i Oslo.

The London Police OSLO 2011 from T&J Art Walk on Vimeo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere