RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: RASHID IQBAL (EPA)

92.000 hemmelige dokumenter lekket

Sist oppdatert:
Det som omtales som tidenes krigslekkasje, gir et skremmende blikk på krigen i Afghanistan.

Pakistan har ført USA bak lyset ved å støtte Taliban samtidig som de mottar massiv amerikansk motstand, viser lekkede dokumenter fra WikiLeaks.

Ifølge dokumentene skal medlemmer av Pakistans etterretningstjeneste ha hatt direkte strategimøter med Taliban, der en har organisert væpnede grupper som har kjempet mot Nato-styrkene. De skal også ha lagt planer om å ta livet av afghanske ledere, ifølge New York Times.

92.000 hemmelige dokumenter
WikiLeaks la søndag kveld ut 75.000 (av totalt 91.000) hemmelige dokumenter som inneholder hittil ukjente detaljer om krigen i Afghanistan, fra arkiver i Pentagon og rapporter fra felten fra 2004 til 2010. Dokumentene skal være skrevet av soldater og etterretningspersonell - og beskriver alt fra militære handlinger til hemmelige møter.

Arkivene med dokumenter har fått navnet «Afghan War Diary, 2004-2010».

Ifølge den amerikanske sikkerhetsrådgiveren general James Jones stammer alle dokumentene fra perioden før Obama innførte en ny strategi i Afghanistan, også kjent som «the surge».

For øyeblikket er nettsidene til Wikileaks svært trege på grunn av all pågangen, men du kan selv lese alle dokumentene her. Det har også fått sin egen nettside her.

Det var forøvrig Wikileaks som tidligere i år lakk videoen som viser et amerikansk krigshelikopter drepe journalister i Irak.

Fordømmer lekkasjen
Både Det hvite hus og Pakistan fordømte søndag i skarpe ordelag lekkasjen.

Det hvite hus sier at lekkasjene skader den nasjonale sikkerheten og setter amerikanske liv i fare, mens Pakistans ambassadør i USA, Husain Haqqani, kalte lekkasjen uansvarlig og insisterte på at Pakistan deltar for fullt i kampen mot islamistiske opprørere og at dokumentene er basert på rykter.

På møtene, som avisa kaller strategimøter, organiserer de nettverk av væpnede grupper for å slåss mot amerikanske soldater, og de utarbeider til og med planer for å ta livet av afghanske ledere.

Enda flere dokumenter på vei
Ifølge Wikileaks har de holdt tilbake rundt 15.000 dokumenter etter ønske fra deres kilde, og sier at de totalt sitter på 91.000 dokumenter.

Disse dokumentene skal ifølge Wikileaks slippes fortløpende i tiden som kommer, men er holdt tilbake i et forsøk på å minimere skadene som følge av lekkasjen. Nøyaktig hva slags informasjon som ligger i disse dokumentene er ikke klart, men ifølge Wikileaks skal det primært være snakk om trusselrapporter.

Primært info om amerikanske hendelser
Ifølge Wikileaks omfatter rapportene primært amerikanske operasjoner, med unntak av amerikanske spesialstyrker.

Primært skal det heller ikke være snakk om rapporter fra andre land som er med i ISAF-styrken, men minst to hendelser som har inolvert norske soldater er med i arkivet. Dette er fra da norske soldater i 2009 skjøt sivile på en motorsykkel, og en annen der de skjøt en ubevæpnet mann som de trodde holdt et våpen.

Flere betente saker
Ifølge BBC inneholder de lekkede dokumentene blant annet informasjon om at en lang rekke sivile dødsfall ikke har blitt rapportert - både som følge av feilbombing fra NATOs side, og ikke minst veibomber.

Rapportene antyder også at Taliban har tilgang til varmesøkende raketter som kan skyte ned fly som flyr høyt.

Rapportene viser også at antall angrep mot NATO-styrker har økt kraftig det siste året.

De tre internasjonale storavisene New York Times, Der Spiegel og The Guardian har fått eksklusiv forhåndstilgang til materialet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere