I løpet av juni måned ble 923 førere på landsbasis anmeldt for fyllekjøring. Det tilsvarer nesten 31 anmeldelser daglig, og er en økning fra samme måned i fjor. Da ble 888 personer anmeldt.

– Vi er bekymret for økningen da vi vet at rus er en vesentlig årsak til de alvorligste trafikkulykkene. Det kan tenkes at noe av årsaken til økningen skyldes det fine været som har vært i juni, sier sjef for Utrykningspolitiet Steven Hasseldal til Nettavisen.

Generalsekretær i MA - Rusfri Trafikk Elisabeth Fjellvang Kristoffersen roper varsko med tanke på sommertrafikken.

– Det gjør meg oppriktig trist. At så mange setter seg bak rattet i ruset tilstand, viser bare hvor stort dette samfunnsproblemet er. Potensielt kan du ta livet av helt uskyldige mennesker, understreker hun.

– Denne dumskapen av egoisme tok 20 liv på norske veier i 2019, uttaler Kristoffersen.

Les også: Hit skal nordmenn på ferie i sommer - men får en klar advarsel med på veien

Koronaviruset gjør at mange nordmenn ferierer i hjemlandet sitt i sommer. Hasseldal har tidligere uttalt til TV 2 at politiet vil ha mange kontroller rettet mot rus i sommer:

– Vi avdekker stadig vekk flere gjennom våre kontroller. Nå tar vi tre ganger så mange som vi gjorde i 2015. Det er på grunn av at vi tester alle som blir stoppet, sier Hasseldal.

Les også: Klar beskjed fra FHI om hoggormen

Det er Kristoffersen glad for:

– Jeg er glad Utrykningspolitiet ikke tar ferie, og at de er på offensiven i sommer. Ser en på dødsstatistikken er sommermånedene de verste. Hittil i år har det allerede omkommet 51. Samtidig er det viktig å være klar over at det er umulig for politiet å ta alle synderne. Det er derfor avgjørende at du tipser om du mistenker ruskjøring, sier hun.

Kristoffersen understreker at hun ikke vil svartmale sommeridyllen og påpeker samtidig at de aller fleste ikke kjører i ruspåvirket tilstand.

– De færreste tar sjansen på å sette seg i bilen med promille. En slik justis håper jeg samtlige har i bakhodet i sommer. Sommertrafikken skal være sikker, alle av oss har derfor et ansvar for trygg kjøring, avslutter Kristoffersen.

Se tusenvis av direktesendinger i Nettavisen Direktesport!

Nettavisen sender alle kampene i Toppserien - seriestart fredag 3. juli!