*Nettavisen* Nyheter.

955 millioner kroner står på spill - hvem vinner dragkampen?

Kreftforeningen med generalsekretær Anne Lise Ryel i spissen har fått gjennomført en lang rekke prosjekter med midler fra Extra-spillet. Foto: Kreftforeningen

Kreftforeningen og andre frivillige ordninger vil ikke at Extra-spillet skal gå over i Norsk Tippings eie uten kamp.

03.12.15 15:41

ExtraStiftelsen, som eier spillet Extra, deler i 2015 ut 235 millioner kroner til 544 ulike prosjekter. Kreftforeningen får 12 millioner kroner, og er en av organisasjonene som får mest. Pengene går blant annet til tiltak for å forebygge livmorhalskreft, forebygging mot snus tiltak for unge som er syke eller pårørende til syke og en rekke forskningsprosjekter.

Det foregår nå en dragkamp mellom Extrastiftelsen som på sin side tviholder på Extraspillet og kulturdepartementet, som ønsker å innlemme Extraspillet på linje med alle andre spill fra Norsk Tipping.

Med så mye penger i spill, har dette fått de frivillige helseorganisasjonene til å reagere.

- Midlene Kreftforeningen får fra Extrastiftelsen setter oss i stand til å gjennomføre viktige prosjekter som har stor betydning for kreftrammede både på kort og lang sikt. Dette gjelder innenfor kreftforskning og også tiltak innenfor rehabilitering og forebygging. Vi ville ikke vært i stand til å sette ut i livet disse prosjektene uten pengene vi får fra Extra, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til Nettavisen.

Reagerer på maktmisbruk

Sammen med generalsekretærene Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet, Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse og Frode Jahren i LHL – Landsforeningen for hjerte- og lungesyke har hun skrevet en gjesteblogg i Nettavisen der de anklager kulturministeren for maktmisbruk.

- Kulturminister Thorhild Widvey er part i saken, gjennom å eie Norsk Tipping. I tillegg er Kulturdepartementet regulator på det norske spillmarkedet. At denne rolleblandingen er uheldig, fremkommer tydelig når Kulturdepartementet bruker sin makt til å nekte ExtraStiftelsen videre spilltillatelse, og deretter bruker fraværet av spilltillatelse som grunnlag for å obestemme prisen på spillet, sier generalsekretærene til Nettavisen.

- Uten spilltillatelse er jo spillet langt mindre verdt. Det er som om staten eksproprierer huset ditt uten å innhente en uavhengig takst. For andre gang.

Kulturminister Thorhild Widvey reagerer kraftig på foreningenes utspill.

- Dette er en meningsløs påstand. Kort tid etter jeg overtok som kulturminister mottok jeg et brev fra ESA, som er EFTAs overvåkingsorgan, hvor det sto at forrige regjerings regelverk og praksis brøt med EØS-regelverket, sier kulturminister Thorhild Widvey til Nettavisen.

Les hele svaret til Widvey her.

Omsatte for 955 millioner i fjor

Extraspillet ble startet etter at staten eksproprierte de frivillige helseorganisasjonenens skrapespill, understreker de.

Extra eies i dag av ExtraStiftselen og markedsføres av Norsk Tipping. Halvparten av omsetningen (955 millioner kroner i fjor) går tilbake i premieutbetalinger. Seks prosent går tilbake til kommisjonærene, og 89

Klikk på bildet for å forstørre.

millioner gikk tilbake til Norsk Tipping i form av penger til drift, markedsføring og utvikling av spillet.

Overskuddet, 245 millioner kroner, skal gå til helseformål, i motsetning til andre spill fra Norsk Tipping – som går til idrett og kultur. Det er ExtraStiftelsen som står for fordelingen av disse pengene.

Før overskuddet beregnes må Extrastiftelsen betale en såkalt markedsavgift til Norsk Tipping, i tillegg til pengene de allerede har betalt til drift og markedsføring. I fjor var denne avgiften på 92 millioner kroner.

Vil innlemme spillet i Norsk Tipping

I et nytt lovforslag vil kulturminister Thorhild Widvey endre pengespilloven slik at en andel av det totale overskuddet til Norsk Tipping skal gå til helseformål og har foreslått at 6,4 prosent av overskuddet skal gå til Extrastiftelsen. Kriteriet for denne modellen er at Extra går inn i Norsk Tippings ordinære portefølje.

Norsk Tipping har enerett på å drive spill og lotteri med størst omsetning i Norge. Etter lotteriloven kan private lotterier avholdes til inntekt for et humanitært eller samfunnsnyttig formål etter tillatelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kulturminister Thorhild Widvey vil endre pengespilloven og innlemme Extraspillet i Norsk Tippings portefølje. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)


- Argumenterer mot helse

- Det ligger i tillegg en uheldig vridning i at kulturministeren er minister for idrett og kultur, men ikke helse. Dette innebærer selvsagt at kulturministeren foretrekker disse formålene fremfor formål som tilhører andre departement. I denne saken har kulturministeren aktivt argumentert for kultur og idrett, og mot helse. Vi tar gjerne en fight for helseformålene, men det blir kinkig når all makt er samlet på den andre siden av bordet.

EFTAS overvåkingsorgan ESA åpnet sak mot Norge i 2014 på grunnlag av en klage mot det norske regelverket. Det er en av årsakene til at kulturministeren nå ønsker å rydde opp i regelverket.

Kulturdepartementet hevder at Extraspillet eies av Extrastiftelsen sammen med Norsk Tipping. Extrastiftelsen mener de eier spillet alene og at Norsk Tipping kun har en forvalterrrolle.

Vil ha helseministeren på banen

De fire generalsekretærene etterlyser også at helseminister Bent Høie kommer på banen.

- Vi har gjentatte ganger forsøkt å engasjere helseminister Bent Høie til å tale de frivillige helseorganisasjonenes sak, uten hell. Extra-spillet tilhører feil departement og feil stortingskomite. Det er fortvilende at det er slike forhold som avgjør. Det er på tide at noen i Regjeringen snart stiller opp for de frivillige helseorganisasjonene, sier de til Nettavisen.

Annonsebilag