Gå til sidens hovedinnhold

96 prosent for feit

Nå kan «Tinks» bli slankemester. I Norge veier minst en av tre katter for mye - se vekt-grensen.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Den britiske organisasjonen PDSA arrangerer en slankekonkurranse mellom åtte utvalgte katter og hunder. Målet er å få mer bevissthet rundt overvektige husdyr, skriver PDSA .

- Mange eiere innrømmer at de skjemmer bort kjæledyrene. De innser ikke at de dreper dyrene sine med kjærlighet, sier Sean Wensley, veterinærkirurg i PDSA.

Er din katt i faresonen? Sjekk tips til høyre

Lite bevegelig
13 år gamle Tinks veier 9,8 kilo og er 96 % overvektig. Katten klarer nesten ikke å bevege seg og sover mesteparten av tiden. De åtte konkurrentene veier til sammen 191 kilo, og bør slanke bort kilo tilsvarende vekten til David Beckham for å nå normalen, skriver PDSA.

Alle skal igjennom et 100 dagers diettprogram, og den som mister prosentvis mest kilo vil bli vinne en kjæledyrvennlig ferie med eieren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

4,8 kilo
Katter som veier mer enn 20 prosent av normalvekten regnes som overvektige. En gjennomsnitts katt på fire kilo er dermed overvektig om den veier 4,8 kilo.

Veterinær Sigbjørn Storli driver katteklinikken 10 liv på Lørenskog utenfor Oslo, den eneste i Norge. Hit kommer det svært ofte overvektige katter.

- Minst hver tredje norske katt er overvektig. Dyreeiere går lett i fella og tenker feilaktig at det ikke er så farlig om katten er litt lubben, sier Sigbjørn Storli til Nettavisen.

Siste fra Dittdyr.no:

Slik unngår pus bildøden

Max (7) reddet livet i bassenget

Er dette en forbrytelse?

- Overvekten øker risiko for en rekke sykdommer, som diabetes, leddproblemer, svulster og leverskader. Overvektige katter lever 20 prosent kortere enn de ellers ville ha gjort, sier Storli.

Mange problemer
Overvektige dyr kan slite med en rekke helseproblemer knyttet til overvekt, skriver Dyreklinikken.no . De sliter ofte med leddsmerter, tung pust og høyt blodtrykk. Noen får også nedsatt leverfunksjon, og økt risiko for hudproblemer og kreft.

Overvektige katter og hunder vil også ha større risiko for komplikasjoner ved operasjon, skriver Dyreklinikken.no.

Kommentarer til denne saken