Gå til sidens hovedinnhold

98 % av PC-er er utrygge

Det er en grunn til at det produseres 1 million skadelige programmer i året.

Som vi har skrevet en rekke ganger tidligere er kanskje den største sikkerhetstrusselen for vanlige datamaskiner ikke lenger e-post-virus og gamle tradisjonelle farer.

Utnytter sikkerhetshull i små programmer
De nettkriminelles nye favoritt er å utnytte sikkerhetshull i gammel, ikke-oppdatert programvare du har liggende på datamaskinen din.

Typiske eksempler på dette er tillegg til nettleseren din, som for eksempel Flash, QuickTime, Java, PDF-leser og lignende.

Lett å glemme oppdateringer
Årsaken til at dette har blitt favoritten til å spre ondsinnet programvare er at disse programmene som regel har et hav med sikkerhetshull, samtidig som det er veldig får som passer på å ha den nyeste versjonen til enhver tid. For i motsetning til Windows, så har disse programmene som regel meget dårlige løsninger for automatiske oppdateringer.

Annonse fra Nettavisen: Prøv vår nye backup-tjeneste

Oppdateringer er den beste sikkerheten
Dette er en type sikkerhetshull som vanlige antivirus/sikkerhetspakker ikke beskytter mot.

- Den beste sikkerhetsløsningen du kan ha i dag er å ha oppdatert programvare til enhver tid. Den vanligste typen angrep vi ser er angrep mot programvare med kjente sikkerhetshull der brukeren kunne ha oppdatert programvaren, har sikkerhetskonsulenten Erik Alexander Løkken fra selskapet Mnemnonic tidligere fortalt Nettavisen.

Tidligere denne uken hadde vi en test av det nye programmet Secunia PSI, som går gjennom programmene dine og ser om det har kommet nye versjoner som fikser sikkerhetshull.

Og nå kommer de første rapportene om hvordan tilstanden til verdens datamaskiner er når det kommer til å ha installert programmer som ikke er oppdatert.

2 av 100 er sikre
Ifølge en blogpost på nettsidene til Secunia viser statistikk fra 20.000 datamaskiner som kjørte programmet for første gang i løpet av den siste uken at kun 1,91 prosent av maskinene ikke inneholdt programmer med sikkerhetshull.

Enda verre er det kanskje at over 45 prosent av datamaskinene hadde 11 eller flere usikre programmer på maskinen.

Secunia mener også at disse tallene sannsynligvis er mer positive enn virkeligheten. Årsaken er at en antar at det sannsynligvis er de mest sikkerhetsbevisste som har installert programvaren så langt.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene