*Nettavisen* Nyheter.

Å droppe denne kan koste deg 5000,-

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Likevel mener Bymiljøetaten at stadig flere gir blaffen.

Det finnes mer enn 500.000 hunder i Norge. Mange luftes ulovlig, noe som fort kan gi sviende bøter.

I perioden fra og med 1. april til og med 20. august skal alle hunder holdes i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, opplyser Bymiljøetaten på sine hjemmesider. Årsaken er ifølge politiet todelt. Man ønsker å hindre at løse hunder angriper mennesker eller andre hunder, samtidig som andre dyr, spesielt de som er sårbare i forplantningstida, skal skånes.

Ifølge Bymiljøetaten kan hunder ødelegge reir, skade fugleunger eller forstyrre rugende fugler så mye at hekkingen mislykkes. Det er også viktig at drektige elger og rådyr får ro og at kalvene ikke forstyrres i denne kritiske perioden.

Les hele hundeloven her

- Flere bryter båndtvangen
Kjell Isaksen i Bymiljøetaten, som i samarbeid med politiet kontrollerer om båndtvangen overholdes i Oslo, forteller at de ukentlig møter på mange «lovbrytere».

- Vi fører ikke en konkret statistikk, men har et klart inntrykk av at stadig flere velger å ikke holde hunden sin i bånd, selv om det er båndtvang, sier Isaksen til Nettavisen.

Han forteller at Bymiljøetaten har egne ansatte med begrenset politimyndighet som kan gi advarsler til hundeeierne. I tillegg er politiet flere ganger i året ute og kontrollerer om båndtvangen blir overholdt. Under disse aksjonene kan bøtene som deles ut ofte ende på 5000 kroner eller mer.

- Vi ser at de fleste som bryter båndtvangen enten gjør det i Oslos større parker eller i randsonene i marka. Når det er sagt er det likevel viktig å påpeke at bildet er differensiert. Mange er påpasselige og følger loven, mens en del gjengangere ikke er like flinke, sier han og understreker samtidig at alle hundeeiere til enhver tid plikter å ha kontroll på dyrene sine, også utenfor båndtvangsperioden.

- Hunden skal aldri være til sjenanse for andre, sier Isaksen.

Les også: Betaler 1600 timen for «hundepsykolog»

Totalforbud hele året
Noen steder er det båndtvang hele året. I Oslo gjelder dette følgende verneområder:

* Gressholmen – Rambergøya naturreservat

* Østensjøvannet naturreservat

* Triungsvann naturreservat

* Kavringen naturreservat

* Kaffeskjær fuglefredningsområde

* Nordre Skjælholmen naturreservat (ligger i Nesodden kommune, men Oslo kommune er grunneier).

Nettavisen har tidligere i år skrevet om grunneier Rein Bore som vil skyte løshunder som beveger seg på eiendommen hans. Les hele artikkelen her.

Hva syns du om reglene for båndtvang? Er hundeeiere for slappe eller bør reglene bli strengere?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.