Gå til sidens hovedinnhold

Å hate eller mate

Duene velter fram bak Stargate pub. Stokkendene siger nedover Akerselva, mens en og annen måke gjør krav på Vaterlandsbroa. Bør man mate byfuglene?

OSLO ØST: Ja, sier Simen Wiig Østensen, styremedlem i Byfuglenes interesseorganisasjon. Det har særlig vært uenighet rundt duenes plass i bybildet.
Duene er ikke en del av byens naturlige ville fauna, og har dårlige forutsetninger for å klare seg gjennom vinteren hvis de ikke får mat. Samtidig gjør ny bygningsmasse at leveforholdene for fuglene er blitt verre de senere årene. Vi støtter en begrenset fôring i egnede områder, sier han.
For mye
Mange fugler velger i dag å slå seg ned i ikke egnede områder.
Vi har for eksempel hatt litt problemer rundt Olafias plass. Mange vil ikke kaste mat, og legger den heller igjen til fuglene. Det vi ønsker, er at fuglene mates med riktig korn og i grøntområder. Man bør ikke mate så mye at mat blir liggende igjen. Dermed kan man sørge for at bestanden holder seg konstant, og ikke øker, sier Wiig Østensen.
Byfuglenes interesseorganisasjon har delt ut brosjyrer og drevet med informasjonsarbeid for å få folk til å slutte med overfôringen.
Mat på gress
Wiig Østensen nevner Olaf Ryes plass og Birkelunden på Grünerløkka som egnede områder for duemating.
Indre østkant har mange grøntarealer som passer for fugler, blant annet disse, sier han.
Ved Olafiaparken vagger duene over brosteinen, dekket av en psykedelisk hinne av ekskrementer. Stokkender og måker føyer seg til mobben idet ryktet om at det kan være mat å hente sprer seg.
Er det mange som vil at fuglene skal forsvinne?

Ja, der deler vel befolkningen seg omtrent i to. De fleste tenker vel ikke så mye over duene.
Men det har alltid vært konflikt mellom hatere og matere, sier Wiig Østensen.

@Sitat nyhet+sport:Det vi ønsker, er at fuglene mates med riktig korn og i grøntområder
Simen Wiig Østensen

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant