Gå til sidens hovedinnhold

Å legge ned Vinmonopolet er et dårlig forslag

Halvor Bing Lorentzen:

«Derfor bør Vinmonopolet avskaffes» kom på debattsidene til Nettavisen før helgen. Det er et særdeles dårlig forslag.

Av Halvor Bing Lorentzen, kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet

Hvorfor? Fordi det ikke gavner forbrukeren. Artikkelforfatteren argumenterer med at Vinmonopolet deler ut penger til vininvestorer, mens vanlige folk er tvunget til å handle sin vin i Sverige eller på taxfree.

Les mer

Derfor bør Vinmonopolet avskaffes

Det forfatteren glemmer er at det er avgiftene som gjør vin dyrt i Norge. Dermed er billig vin relativt sett mer kostbart enn dyr vin, fordi avgiftene er knyttet til alkoholprosenten, og ikke til prisen på flasken.

At Vinmonopolet klarer å skaffe et unikt mangfold av ettertraktede produkter, og selge dem relativt sett rimelig relatert til prisene i internasjonale markeder,skal være et argument for å avvikle ordningen, faller på sin egen urimelighet. Heldigvis er muligheten for å kjøpe disse ettertraktede vinene åpen for alle.

I andre land er det noen få utvalgte som gjennom kontakter får tak i dem. Her kan hvem som helst komme først i køen, om man er villig til å bruke tid på det.

Det argumenteres for at Vinmonopolet er kostbare fordi vi må holde et bredt vareutvalg. Slik er det ikke. Det store utvalget man får tak i gjennom Vinmonopolet er å finne i bestillingsutvalget, med sine 22 000 produkter. Varene i dette utvalget er ikke på lager hos Vinmonopolet, men hos grossist. Det er de som bærer kostnadene for produktene, mens Vinmonopolet tilgjengeliggjør dem for bestilling i alle landets butikker (eller levert hjem eller per post) til den samme prisen over hele landet.

Hensikten med Vinmonopolet er å redusere skadevirkningene av alkohol i samfunnet. Og vinmonopolordningen fungerer. Det er riktig at i en undersøkelse fra WHO svarer mange nordmenn at de i løpet av det siste året har drukket alkohol, men nordmenn drikker langt mindre per person enn snittet.

I 74 land konsumeres det mer alkohol enn i Norge per person viser undersøkelsen. Og heldigvis er det en langt lavere andel med høyt alkoholkonsum og høy risiko for alkoholrelaterte sykdommer i Norge enn i mange andre land (les mer om det her).

Det er en feilslutning å tro at prisene på alkohol vil bli betydelig lavere om vinmonopolordningen forsvinner. 70 prosent av prisen på en flaske vin er avgifter. Disse forsvinner ikke om Polet legges ned. Norsk alkoholpolitikk fungerer, og norske forbrukere har alt å vinne på å opprettholde verdens beste vinbutikk.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg