19-år gamle Faten Mahdi Al-Hussaini fra Tveita i Oslo ble landskjent da hun foran Stortinget, foran 5000 fremmøtte, holdt en flammende appell mot ekstremisme, Profetens Ummah og IS i august i fjor.

I fjor høst ble hun beæret med Bergesen-prisen, som gis til «en person eller institusjon som har utført fremragende arbeid innen allmennyttig virksomhet».

Les mer om Faten i «Det store intervjuet»: - Jeg blir såret og lei meg

Det som imidlertid ikke var kjent, var at Faten nettopp hadde gjennomgått en personlig tragedie da hun holdt sin appell.

7. august, litt over to uker før talen under demonstrasjonen, mistet Fatens nyfødte søster livet.

- Det skjedde rett før demonstrasjonen, så under hele demonstrasjonen var det egentlig veldig sterkt å være der, og å engasjere meg. For det var et veldig stort tap for meg, og er det fortsatt, sier Faten til Nettavisen.

- Det verste jeg har opplevd
Søsteren, som hadde fått navnet Jannat Ahussain, lå to dager i respirator, før hun døde.

Faten Mahdi Al-Hussaini har aldri før nevnt Jannat offentlig, men fredag la hun ut en Facebook-status der hun omtaler den tragiske hendelsen.

«Å se sin søster dø sitt eget fang, uten å kunne redde henne, er noe av det vondeste jeg har opplevd», skriver hun.

Les hele meldingen lenger ned.

Til Nettavisen fredag kveld forteller hun at det har vært en vanskelig tid.

- Det har vært veldig vanskelig for meg. Jeg har snakket om alle søstrene mine, men jeg har aldri nevnt henne. Under demonstrasjonen pekte jeg på alle søstrene mine, men jeg skulle ønske at jeg kunne ha gjort det med henne også, sier en åpenhjertig Faten.

- Hvordan har tapet av din søster påvirket deg?

- Det er det verste jeg har opplevd i hele mitt liv, for jeg setter søstrene min over alt i hele mitt liv. Det er nesten den eneste grunnen til at jeg overlever i hverdagen, sier 19-åringen.

- Hun døde i fanget mitt
Faten forteller at hun var på sykehuset den siste tiden av søsterens liv.

- Jeg var der hele tiden da mamma var innlagt på sykehus, og så var jeg med henne hele natten da respiratoren skulle fjernes. Hun døde tross alt i fanget mitt, sier hun.

Faten sier tapet var hennes tredje på kort tid.

- For tre år siden mistet jeg bestefar, og året etter mistet jeg tanten min etter kreft. Og så mister jeg søsteren min, sier hun.

- Folk kjenner meg som den sterke jenta, men jeg har opplevd ting som har vært veldig vanskelig, sier Faten.

Mange støtteerklæringer
Støttemeldingene har rullet inn på Facebook etter at statusen ble publisert.

- Det strømmer på med støtteerklæringer. Hva tenker du om det?

- Jeg var ikke ute etter oppmerksomhet, få kommentarer eller at folk skulle synes synd på meg. Men jeg besøkte henne på graven i går, og jeg ble irritert på meg selv. Jeg følte at jeg har sviktet henne litt, fordi jeg aldri nevnte henne i talen eller portrettintervjuer. Da bestemte jeg meg for å legge ut et bilde av hånda hennes, som ikke min mor engang har sett ennå. Jeg følte dette er noe jeg vil dele, så alle husker henne som mine andre søstre, selv om hun ikke levde så lenge, sier Faten.

Faten sier søsteren var sterkt ønsket.

- Hun var veldig liten da hun kom. Akkurat det barnet var et veldig spesielt barn, jeg var så klar for å få den søsteren, sier hun.

Her er Fatens Facebook-status i sin helhet:

«Ca. 2 uker før IS-demonstrasjonen i fjor, den 5. august 2014 fikk jeg en nydelig lillesøster som het Jannat Ahussain, navnet hennes betyr paradis, et sted hun befinner seg i nå uten tvil.

Vi ventet spent i 2 uker på sykehuset på å få enda en søster i familien, mer latter, og minner, men det fikk vi aldri oppleve.

For meg var det langsomme og pinefulle dager i sykehuset med min søster, som var fylt med vonde følelser, minner og sinte tanker.

Min siste natt mens jeg holdt hånden til Jannat ved sengen hennes var den verste natt i mitt liv. Jeg visste hva som skulle skje med henne neste dag, nemlig å fjerne respiratoren som hun levde på i to dager, for det var ingen mulighet for at hun skulle overleve.

Jo lenger tid det gikk, jo vondere ble det for Jannat. Det var det verste valget man noen sinne kunne ta, og i hvert fall mot sin egen søster. Ikke det at det var et valg i det hele tatt, men det var den eneste muligheten for henne.

Den 7. august 2014 sluknet hun fredelig i mitt fang, noe av det vondeste jeg har opplevd, å se sin søster dø i sitt fang uten å kunne redde henne, men godt samtidig for at jeg fikk lov til å være den personen som fikk oppleve det og holde rundt henne når det skjedde, og være siste personen som tok farvel.

Dette er en hendelse jeg aldri har snakket om eller nevnt for media tidligere når jeg har snakket om søsken, ikke fordi jeg gjemmer det, men fordi det var for vondt å snakke om eller nevne det.

Men i dag følte jeg for å dele det, ikke fordi jeg ønsker noe oppmerksomhet, men fordi hun fortjener å bli husket på lik linje med de andre søstrene mine som har blitt husket hos andre.

Og fordi jeg skulle ønske jeg kunne peke på henne også under talen min i demonstrasjonen, akkurat som jeg pekte på de andre søstrene mine som stod der under talen, og fortelle at jeg ønsker dem en bedre fremtid.

Men slik er livet, noen kommer, noen går, og noen rekker vi ikke å få så mange minner med.

Vondt gjør det fortsatt, og vondt vil det alltid gjøre.»