RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aarebrot: - Lukter kampanjejournalistikk av Norman-oppslag

Sist oppdatert:
- Det er påfallende hvor mange smågrisete avisoppslag og lekkasjer det har vært om Victor Norman i det siste, sier professor i politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.

- Norman har med vedtaket om å flytte ut statlige tilsyn fra Oslo, utfordret mektige krefter, og det kan være fristende å tro at noen er på jakt etter ham og ønsker å bli kvitt ham. Det begynner å lukte kampanjejournalistikk av oppslagene om Norman. Som statsråd har han tråkket på mange såre tær. For akademikere i offentlig tjeneste i Oslo er Norman er farlig mann, og det åpner for lekkasjer til pressen om statsråden, sier Aarebrot til NTB.

Han underviser til daglig i politikk ved Universitet i Bergen (UiB).

Han understreker at det selvsagt kan være legitimt av pressen å ta opp forhold som Normans pengebruk til representasjon og pianokjøp til privat atspredelse.

Aarebrot viser til sakene mot statsråd Mona Sahlin i Sverige og Ritt Bjerregaard i Danmark som i høyeste grad viste at det er legitimt at pressen tar opp politikeres utnytting av sin stilling til privat vinning.

- Men jeg husker også da Dagbladet slo opp Johan Jørgen Holsts flyregninger. Da det ble kjent at Holsts flyregninger skyldtes legeråd, ble det rungende stille i avisa om saken, sier Aarebrot til NTB.

Politikkprofessoren påpeker at aktive statsråder er langt mer synlige enn statsråder som har en mer diffus og anonym status. Og synlige statsråder med en utfordrende stil stiller seg også mer laglig til for hogg.

- Jeg har foreslått at arbeids- og administrasjonsminister Victor Normann og næringsminister Ansgar Gabrielsen burde bytte departement. Dermed ville vi få en lite synbar administrasjonsminister som lar hovedstadsintelligensiaen være i fred, og en næringsminister som er handlekraftig og aktiv, sier Aarebrot og slår opp latterdøra på ganske vidt gap.

Ved Statsministerens kontor får NTB opplyst at man der ikke kommer til å foreta seg noe aktivt for å innskjerpe at statsrådene må holde seg innenfor de fastsatte grensene for statlig representasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere