RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det du vil få som en sannsynlig regjeringsdannelse, er VVD sammen med CDA, D66 og GroenLinks, mener professor Frank Aarebrot.
– Det du vil få som en sannsynlig regjeringsdannelse, er VVD sammen med CDA, D66 og GroenLinks, mener professor Frank Aarebrot. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

Aarebrot venter sentrum-høyre-regjering i Nederland

Sist oppdatert:
Sentrum er den store vinneren i valget i Nederland, mener valgforsker Frank Aarebrot. Han tror utfallet vil bli en sentrum-høyre-koalisjon med fire partier.

– De som har gått fram, er de tradisjonelle sentrumspartiene, sier Aarebrot til NTB.

Les også: Nederland går mot vanskelige koalisjonsforhandlinger
Les også: - Wilders taper terreng

I en valgdagsmåling Ipsos har gjort for fjernsynskanalene NOS og RTL, går D66, som ligner Venstre i Norge, og CDA, som ligner KrF i Norge, fram med til sammen 13 mandater, påpeker han. Samtidig går det høyreliberale regjeringspartiet VVD tilbake, mens venstresiden holder seg stabil fordi framgangen til det grønne partiet GroenLinks veier opp for tilbakeslaget for arbeiderpartiet PvdA.

– Det du vil få som en sannsynlig regjeringsdannelse, er VVD sammen med CDA, D66 og GroenLinks. De fire partiene har flertall i det nye andrekammeret. Det blir en sentrum-høyre-koalisjon, med andre ord noe som ligner på statsminister Erna Solbergs drøm, men som hun ikke kan realisere, sier Aarebrot til NTB.

– Det blir mer makt til sentrum, sier han.

Han tror et samarbeid med de mer høyrevridde partiene VDD og CDA kan bli lettere å svelge for GroenLinks fordi Parisavtalen har gjort det lettere å få gjennomslag for miljøkrav.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere