Aarhus kommune skal rive «gettoer»

RIVES: 600 boliger skal rives i bydelene Gellerup og Tovershøj i Aarhus kommune. Her fra Gellerupparken.

RIVES: 600 boliger skal rives i bydelene Gellerup og Tovershøj i Aarhus kommune. Her fra Gellerupparken. Foto: Heelgrasper / Wikimedia Commons

Aarhus kommune i Danmark skal rive 600 boliger i bydelene Gellerup og Toveshøj, men lover beboerne tilbud om nye.

07.05.19 13:11

Borgermesteren i Aarhus, sosialdemokraten Jacob Bundsgaard, sier ambisjonen er å skape «en enda mer attraktiv bydel».

Danske myndigheter har utarbeidet en liste over 29 boligområder som betegnes som gettoer, ut fra kriterier som etnisitet, inntekts- og utdanningsnivå, andel innbyggere på sosialstøtte og kriminalitet. I november åpnet et stort flertall i Folketinget for å rive boliger i slike områder.

– Virkeligheten i dag er at vi har et boligområde der det ikke skapes samme muligheter for å lykkes som barn og ung, som man har andre steder i Aarhus. Derfor må vi gjøre noen markante grep, sier Bundsgaard.

Blokker rives

I Gellerup forsvinner 400 leiligheter når boligblokkene blir revet mellom 2021 og 2024, mens det forsvinner 200 leiligheter i Toveshøj. Hvilke blokker som skal rives der, blir først bestemt i 2023.

Aarhus kommune har inngått avtale med Brabrand Boligforening om å utvikle og bygge nye boliger i de to områdene, men borgermesteren innrømmer at riving vil være dramatisk for dem som bor der.

Stort inngrep

– Det er klart at dette er et stort inngrep i en rekke menneskers hverdag. Det krever stor omhu å påvirke boligsituasjonen deres slik, sier han.

– Derfor har vi også sikret oss at alle de berørte vil få tilbud om ny bolig, tilpasset de behov de har, sier Bundsgaard.

Ved å bygge nytt kan kommunen sikre at andelen såkalte allmenne familieboliger, som utleier ikke har fortjeneste på og leien dermed er lavere, maksimalt utgjør 40 prosent av boligmassen innen 2030. Dette er i tråd med regjeringens gettovedtak.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.