*Nettavisen* Nyheter.

Aasrud ber fagbevegelsen sjekke fasit om lønnsgapet

Oslo (NTB): Unio godtar ikke at lønnsgapet til privat sektor fortsetter å øke. Men lønnsveksten i offentlig sektor holder godt tritt med industrien, og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) ber derfor fagbevegelsen sjekke fasit.

For ifølge tallene i Teknisk beregningsutvalgs rapporter hadde industriarbeiderne 51 prosent høyere lønn i 2011 enn ti år tidligere. Tar man med de bedre lønnede funksjonærene, har industrien en lønnsøkning på 57 prosent det siste tiåret. I den samme perioden økte statsansatte lønna med 58 prosent og kommuneansattes lønn økte med 56 prosent, skriver Klassekampen.

- Det er dette jeg har prøvd å få fram. Jeg har registrert at streikelederne har hevdet at offentlig ansatte har sakket akterut, men det stemmer rett og slett ikke, sier Aasrud til avisen. Hun er nå i tallkrig med arbeidstakerorganisasjonene, som er på full fart til å rulle ut en omfattende streik.

Tallene fra TBU omfatter både sentrale og lokale tillegg.

- I den grad det finnes en fasit for den faktiske lønnsveksten, må det være TBU-rapportene. Den sitter alle organisasjonene med, og den har alle parter skrevet under på. Da synes jeg det er rart at man ikke bare kan slå opp i tabellen, mener Aasrud.

Leder Tone Rønoldtangen i LO Stat vedgår at lønnsnivået i industrien ikke har reist fra de statsansatte de siste ti årene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.